Bár most a hazai közvélemény egy másik tragédiával, Suhajda Szilárd hegymászó tragikus halálával foglalkozik, hétfőn este egy másik szomorú történetről emlékeztek meg a fővárosban, a Dunán.

Négy évvel ezelőtt süllyedt el a Hableány sétahajó a Margit-hídnál.

A Blikk emlékeztetett, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság körében már hagyománnyá vált, hogy megemlékezzenek a történtekről, amelyre idén május 30-án reggel került sor. A Duna Vízi Rendőrkapitányság hajóival a Kopaszi-gáttól indultak útnak a tragédia helyszínére.

A Margit-híd lábánál lehorgonyozták a hajókat, majd Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy és munkatársai úszó koszorúkat engedtek a vízre.

A pesti oldalon, a parton állított emlékműnél a magyarországi dél-koreai nagykövetség is fejet hajtott az áldozatok emléke előtt, Hong Kyu Dok nagykövet is koszorút helyezett el.

Az egyik legnagyobb dunai hajókatasztrófa 2019. május 29-én este következett be

mindössze 7 másodperc alatt. A baleset 21 óra 5 perckor történt, amikor az MV Viking Sigyn nevű szállodahajó maga alá gyűrte a Hableány nevű sétahajót, ezzel 27 ember életét kioltva. Az elsüllyedt hajón 35-en utaztak, 7-en menekültek meg, míg egy személyt eltűntként tartanak nyilván. A 27 elhunyt személyből 25-en dél-koreaiak voltak, míg ketten a magyar legénység voltak. A legfiatalabb utas 6, míg a legidősebb 71 éves volt.

A jóvátehetetlen személyi tragédiákon túl a baleset hatalmas csapást jelentett a magyar hajóturizmusra számára is. A katasztrófának komoly nemzetközi sajtó visszhangja keletkezett, amelynek hatására rengetegen mondtak le hazánkba tervezett sétahajózást és más vizitúrákat.

A tragédia miatt indított per is jelentős.

Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, soha nem léptek fel hazánkban még akkora kárigénnyel, mint a Hableány túlélői és áldozatainak hozzátartozói. A kártérítési mellett azonban két büntetőper is zajlik, ítélet egyelőre nincs.

A kiemelt kép forrása: MTI / Mónus Márton