Amikor a hegymászók megpróbálják meghódítani az Everestet, el kell fogadniuk egy fájdalmas igazságot: ha a hegy elveszi az életüket, akkor a szeretteiknek sem ad holttestet

- idézi a Mandiner a fehérorosz portál cikkét, amely közölte a konkrét számadatokat is.

Egy holttest lehozása az Everestről 10 és 40 ezer dollár között mozog.

A pontos összeget az határozza meg, hogy végül milyen magasról kell lehozni a holttestet, amely küldetés mennyi munkaórát igényel. Ha még életben találják meg a bajbajutott hegymászót, akkor a kórházba vagy a hazájába szállításához szükséges helikopter vagy repülőgép bérleti díját is állni kell. Eddig egyetlen egy holttestet sikerült lehozni a világ legmagasabb pontjáról, pedig sokszor megkíséreltek meg ilyen expedíciót.

Sikeresebben zárultak azonban még életben lévő hegymászók mentései, akik ugyan bajba kerültek a csúcstámadás közben, de a hegy végül nem vált végső nyughelyükké.

Ha felmérik, hogy agyi ödéma vagy fagyási sérüléseket szenvedett valaki fent, azon lehetetlen segíteni, ezzel a serpák csak saját magukat veszélyeztetnék

- nyilatkozta a tragédiával kapcsolatban az ATV Start műsorában Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője. Ezért a szakértő természetesnek nevezte azt, hogy nem indultak azonnal Suhajda Szilárd mentésére a hegyen. A serpák az alapján tudják eldönteni, hogy megmenthető-e egy hegymászó, hogy az útvonalon találják-e meg, csatlakozik-e még a fix kötélhez, vannak-e mozgáskoordinációs problémái.

Valószínű, azért nem találják Szilárdot, mert az agyi ödéma következményeként koordinálatlan mozgásokat végzett, és lehet, hogy pont az ellenkező irányba indult el, nem vissza a Hillary lépcső felé, vagy a borda felé, ami a csúcsra vezet, hanem valamelyik szakadék részre, lejtő részre, és lezuhant

- osztotta meg vélekedését Kollár Lajos. Az expedícióvezető kiemelte azt is, hogy a fizikai felkészültség mellett legalább annyira fontos a szellemi, mentális edzettség is ahhoz, hogy elkerüljék a tragédiát egy csúcstámadás alkalmával.

Az a pillanat, amikor fel kell, hogy ismerje egy hegymászó, hogy mi az, amit teljesíthet, és mi az, amit már nem, ez egy nagyon komplex feladat. Mindemellett van egy eufória is

- vallotta meg a szakértő, aki hozzátette, hogy a csúcs előtt alig 100 méterrel már nagyon nehezükre esik a mászóknak feladni a csúcstámadást, pedig ez a döntő pillanat, amelyen a hegymászók élete múlik. A szakértő a Suhajda Szilárd expedícióját közvetítő Facebook-oldal beszámolója szerint fogalmazhatta meg gondolatait. Egy serpa látta őt utóljára élve, aki a következőket osztotta meg:

"amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna".

Ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, május 30-án este 19 órától 22 óráig csendes főhajtást tartanak Suhajda Szilárd tiszteletére a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban. 

A kiemelt kép forrása: Suhajda Szilárd Facebook-oldala