A nemzeti parkok népszerűsége folyamatosan növekszik, a látogatói igények és visszajelzések tükrében a programkínálat évről évre erősödik. Nemzeti parkjaink mára az ökoturizmus legfontosabb letéteményesei. Egymás programjait és szolgáltatásait kiegészítve évek óta töretlen sikerrel szervezik meg az év legnagyobb ökoturisztikai akciósorozatát, a Magyar Nemzeti Parkok Hetét. Ebben az időszakban valamennyi nemzeti parkunkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várják a feltöltődni vágyókat földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron.

Színesen összeállított ajánlataikkal mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek a kedvében járnak. A rendezvény nyitóhétvégéjének május 26-29. között a balatonfüredi Tagore sétány adott otthont, kapcsolódva a Balatoni Hal- és Borfesztivál rendezvényéhez. A rendezvényen minden nemzeti park igazgatóság képviseltette magát, bemutatta szerteágazó tevékenységét, éves kínálatát, Magyarország adott régióra jellemző természeti- táji értékeit.

A Kiskunsági Nemzeti Park szervezésében, a Nemzeti Parkok Hete keretében május 31-én Sápi Tamás természetvédelmi őrkerületvezető hív meg minket egy ötórai zöldteára. A helyszín Kecskeméten a Természet Háza, ahol a szakember a hipnotikus tekintetű ugartyúk életmódjáról fog mesélni, miközben a jeladós adatok alapján igyekszik minél jobban beavatni az érdeklődőket a madár telelési, vonulási szokásaiba.

A bugaci erdőben nyílik a ritka erdei orchideafaj, a piros madársisak, mely megtévesztéssel csalogatja magához a méheket. A május-júliusban nyíló piros madársisak egyik legszebb színfoltja erdeinknek. A Kiskunságban homoki nyáras-borókásokban, tölgyesekben, erdei fenyvesekben, kiszáradó láperdőkben fordul elő. Magassága leginkább 30-50 cm, de ennél kisebb vagy nagyobb is lehet. Június 3-án lehetőség nyílik szintén a Nemzeti Parkok Hete alkalmából egy madársisak-túrán való részvételre, melynek során végigsétálhatunk a Boróka tanösvényen, amelynek végén a homokbuckák különleges világába nyerünk betekintést.

A programsorozatnak még nincs vége, június 4-én a Kolon-tó mellé szervez nyílt túrát a Kiskunsági Nemzeti Park. A túra során a résztvevők láthatják a Kolon-tó nyílt vízfelületeit, a Bikatorok tanösvényen át. A Kolon-tó régóta híres gazdag madárvilágáról. A nagy összefüggő nádasok biztosítanak zavartalan fészkelési lehetőséget a gémek és nyári ludak számára.

A nádas énekesmadár állománya fészkelési és vonulási időszakban roppant fajgazdag és népes. Megfigyelhetjük itt a fülemülesitkét, a nádirigót, a cserregő és foltos nádiposzátákat. A nádas mellett fontos madárélőhelyek a nedves gyepek is. A ludak mellett gyakoriak a kócsagok, gémek, bíbicek és cankók is. A tó nyugati oldalának szaggatott buckavidékén inkább az erdőkre és a száraz gyepekre jellemző fajokkal, a szalakótával, a gyurgyalaggal és a lappantyúval találkozhatunk.

A hét országos programjai ide kattintva érhetőek el.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park