A tárca egyebek mellett az államfő Facebook-posztját kifogásolja, határozott ellenvetését fejezi ki az eset miatt, amelyben a székely himnusz első idézve azt írta: Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk.

Románia már sokadik alkalommal utasítja vissza Novák Katalin megnyilvánulásait. Tiltakozást váltott ki például, hogy korábban azt írta közösségi oldalán: Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont.

A kolozsvári sétatéri kocogása, a feszültre sikeredett Bethlen Gábor-szobor avatása Gyulafehérváron és a torockói Székelykőn való fotózkodás a nemzeti színűre festett jelzőoszlopnál – mind olyan momentumok voltak, amelyeket provokációként éltek meg a helybéli románok és ennek megfelelően reagált a román külügy is.

Mint hangsúlyozták, az ehhez hasonló nyilatkozatok szembe mennek a két ország közötti jószomszédi viszony és együttműködés előmozdítására irányuló szándékkal, amelyet az 1996-ban Temesváron aláírt szerződés, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás is szentesít.

Ma Novák részt vett a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium elemi iskolájának avatásán is.