2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

„Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” – diplomáciai botrányt okozott Novák Katalin üzenete

frisshirek.hu, 2023. május 29. - 12:30
„Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” – diplomáciai botrányt okozott Novák Katalin üzenete

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével azok miatt a „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”, amelyeket Novák Katalin köztársasági elnök tett romániai látogatásával kapcsolatban, egyebek mellett a csíksomlyói búcsú alkalmából – írta a Transtelex.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A tárca egyebek mellett az államfő Facebook-posztját kifogásolja, határozott ellenvetését fejezi ki az eset miatt, amelyben a székely himnusz első idézve azt írta: Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk.

Románia már sokadik alkalommal utasítja vissza Novák Katalin megnyilvánulásait. Tiltakozást váltott ki például, hogy korábban azt írta közösségi oldalán: Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont.

A kolozsvári sétatéri kocogása, a feszültre sikeredett Bethlen Gábor-szobor avatása Gyulafehérváron és a torockói Székelykőn való fotózkodás a nemzeti színűre festett jelzőoszlopnál – mind olyan momentumok voltak, amelyeket provokációként éltek meg a helybéli románok és ennek megfelelően reagált a román külügy is.

Mint hangsúlyozták, az ehhez hasonló nyilatkozatok szembe mennek a két ország közötti jószomszédi viszony és együttműködés előmozdítására irányuló szándékkal, amelyet az 1996-ban Temesváron aláírt szerződés, valamint a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodás is szentesít.

Ma Novák részt vett a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium elemi iskolájának avatásán is.