2023.09.26., kedd - Jusztina, Pál
Budapest: 25o - 26o
Az ország 19 megyéjében

Hősök napja - Vargha Tamás: adósai vagyunk hőseinknek

frisshirek.hu, 2023. május 28. - 15:00
Hősök napja - Vargha Tamás: adósai vagyunk hőseinknek

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, amelynek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékeznek "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Vargha Tamás a magyar hősök emlékkövénél úgy fogalmazott: "adósok vagyunk, mert őriztek, fenntartottak egy eszményt évszázadokon át, amely ezeréves távlatból segítette Magyarországot, hogy itt maradhasson Európa térképén".

Magyarország azon kevés ország közé tartozik a kontinensen, amely háború helyett a békét akarja - tette hozzá az államtitkár az ukrajnai háborúra utalva. A magyar kormány "minden nyomás ellenére határozottan kiáll békepárti álláspontja mellett" - hangoztatta az államtitkár.

Ugyanakkor - jegyezte meg - a béke megtartása csak akkor lehetséges, ha az ország rendelkezik "elrettentésre képes katonai erővel is".

A kormány ezért folytatja a honvédség fejlesztését, ezért épít 21. századi "high-tech" haderőt, hozzálátott a szervezeti korszerűsítéshez, a toborzás kiterjesztéséhez és a kiképzés felgyorsításához - mondta.

Az államtitkár több évezredre visszanyúló történelmi tapasztalatnak nevezte, hogy a legjobb fegyverek sem hozhatják meg a kívánt sikert, "ha azokat nem elkötelezett, a hazájáért, nemzetéért tettre kész katona fogja".

Ha hiányzik a szív, a meggyőződés, hogy saját földünket életünk árán is meg kell védeni, akkor nem lehetséges, vagy legalábbis rendkívül nehézzé válik a haza védelme

- mondta.

Hozzátette: a legnagyobb áldozatot a katona csak a hazájáért, a családjáért, és mellett álló bajtársáért képes meghozni. "Ezért fontosak fegyverforgató eleink példái is, ezért kell tetteiket, áldozatvállalásukat, sok esetben hősiességüket hangsúlyozni újra és újra".

A múlt tiszteletének hiánya az egyénre, de az egész nemzetre nézve is veszélyes.

"Hőseinkre tehát nemcsak azért emlékezünk, mert ez erkölcsi kötelességünk, hanem azért is, mert arra emlékeztetnek, hogy van mit veszítenünk és ezért van is mit megvédenünk" - mondta, hozzáfűzve, azért lehetünk itt, mert vannak, voltak hőseink, akiknek a békét és a szabadságot is köszönhetjük.

Az államtitkár beszéde után katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés virágait a magyar hősök emlékkövénél.

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, amelynek értelmében minden év májusának utolsó vasárnapján emlékeznek "az elmúlt ezredév magyar hőseire", akik életüket adták a hazáért - számolt be róla az MTI.

Fotó: Manfred Hanzl dandártábornok, osztrák véderőattasé a Budapesti Katonai Attasétestület nevében megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékkövét a budapesti Hősök terén a magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartott megemlékezésen 2023. május 28-án. MTI/Lakatos Péter