A Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászó műholdas nyomkövetője utoljára nepáli idő szerint szerda este 19:30-kor jelzett, akkor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, a jeladó azóta több pozíciót nem küldött.

A korábbi bejegyzésben azt írták: azt egyelőre nem tudni, hogy a hegymászó elérte-e a csúcsot, de az egyértelműen kimondható, hogy ő az a hegymászó, aki "tiszta mászással" eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló.

"A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása"

- írták bejegyzésükben Suhajda Szilárd Facebook-oldalán.

"Kérik, hogy az elkövetkezendő időszakban tartsák tiszteletben a család magánszféráját."