Fejes Péter mondatai a május 25-i hódmezővásárhelyi közgyűlésről:

"Valóban tettem egy ilyen mozdulatot - kedveskedő, atyai mozdulatnak gondoltam -, hogy jól van, nem haragszom. Részemről ennyi volt. A hölgy elhúzódott, ez valóban igaz, de nem szólt semmit különösebben. Nem volt fölháborodva, nem volt mérges. Ennyi volt. Én ezt nem tagadom, akármikor elismerem. Hogyha ez följelentést ér, vagy akármit ér, rendben van. De egyébként a hölgy soha a száján ki nem ejtette, hogy ez szexuális zaklatás volt. Semmilyen fórumon, semmilyen személy előtt.

Azt mondta, neki kellemetlen volt ez a mozdulat.

Kész. Ha ebből lehet ügyet kreálni, akkor csináljunk, akkor álljunk elébe. Jelentsenek föl, vagy én fogom följelenteni, ha még tovább ez az ügy folyik. Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Tegyünk pontot a végére, én ezt a mozdulatot akármikor vállalom. Én nem érzek ebben semmilyen kivetnivalót. Még azt se gondolom, hogy ez valami különleges dolog lett volna.

Nekem egyébként is van egy ilyen rossz szokásom, hogy akivel beszélek, azt szeretem megérinteni. Ezt rólam mindenki tudja, ismeri, ez semmilyen zaklatást nem jelent. Ha valakinek nem tetszik, ennyi."

Egészen kellemetlen nyitánya volt csütörtökön a hódmezővásárhelyi közgyűlésnek. Egy névtelen Facebook-oldal ugyanis közzétett egy feljegyzést, amelyben egy állítólagos szexuális zaklatási ügyet neveztek meg. A feljegyzés szerinti elkövető Fejes Péter önkormányzati képviselő az elszenvedője pedig egy hivatali dolgozó volt.

Az eset Fejes Péter elmesélése szerint úgy indult, hogy a kérésére egy hivatali dolgozó a számára fogalmazott egy levelet, amellyel a képviselő nem volt elégedett, ezért felkereste ismét a hivatali dolgozót. Mivel úgy gondolta - vallotta Fejes -, hogy ez kellemetlen lehet a hivatali dolgozó számára, ezért rájuk csukta az ajtót, odaült a dolgozó mellé, és úgy mondta el, hogy át kellene fogalmazni ezt a levelet. Mikor a levél átírásával elkészültek, akkor következett az, amelyet a tegnapi felszólalásból idéztünk.

Egy "kedveskedő", avagy megalázó atyai mozdulat.

Mit mond a hatályos jogszabály a zaklatásról? Az egyenlő bánásmódról szóló törvény a következőképpen fogalmaz:

"zaklatásnak minősül az az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek a 8. §-ban meghatározott tulajdonságával függ össze (ennek a) pontja a nem), és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása".

Az említett 8 paragrafusban a következő tulajdonságokat határozta meg a törvény:

neme, faji hovatartozása, bőrszíne, nemzetisége, nemzetiséghez való tartozása, anyanyelve, fogyatékossága, egészségi állapota, vallási vagy világnézeti meggyőződése, politikai vagy más véleménye, családi állapota, anyasága (terhessége) vagy apasága, szexuális irányultsága, nemi identitása, életkora, társadalmi származása, vagyoni helyzete, foglalkoztatási jogviszonyának vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama, érdekképviselethez való tartozása, egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzője.

Egy publicistának nem tiszte állástfoglalni ilyen érzékeny kérdésben, a véleményét körültekintően azonban talán megfogalmazhatja.

Jelen látszat alapján erőteljesen vélelmezhető, hogy szexuális zaklatás itt valóban nem történt, de - mivel a zaklatás elég tágan értelmezett fogalom - ezért abba akár besorolható Fejes Péter "atyai mozdulata" is, hiszen a hivatali dolgozó egyértelműen jelezte, ott és akkor is, hogy kellemetlenül érte, értelmezhető megalázó környezet kialakításaként különösen a fizikai közelséget és az ajtó bezárását is figyelembe véve.

Egy zaklatási vád válhat traumatikussá és bántóvá azáltal is, ahogy arra a vádlott(ak) reagálnak.

Nagyon beszédes, hogy az egész kitárulkozásból Fejes Péter részéről egyetlen mozzanat kimaradt: a bocsánatkérés.

Még csak azt a gesztust sem tette meg a megvádolt önkormányzati képviselő, hogy annyit mondjon, "ha történt valami, bocsánatot kérek". Ezzel szemben egyértelműen felmenti magát, a kellemetlenséget okozó tettét nem sajnálja, ezen szokását vállalja, sőt azt is megjegyzi, hogy akinek az nem tetszik, annak "ennyi", így járt.

És meghallgatható az ügyben Márki-Zay Péter polgármester nyilatkozata is, aki politikai közösségéhez Fejes Péter tartozik. Fejes Péter felesége ráadásul Márki-Zay mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, így Márki-Zay Péter kétszeresen érintettnek érzi magát, amellyel ő önként rántja magára a vádat, miközben ebben az ügyben ő hivatalosan nem volt érintett. Beszédes az, hogy a polgármester csak politikai rágalomként tekint erre az ügyre, egy pillanatra sem veszi komolyan és figyelembe a sérelmet elszenvedő hölgy érzéseit. Igaz, a hölgyet meg nem rágalmazza, nem is tehetné, hiszen Fejes Péter önként elismert mindent, helyette inkább meg sem jeleníti a személyét ebben a történetben. A hölgy csak egy eszköz lett, a politikai ádáz tusa eszköze.

Márki-Zay Péter ráadásul képes volt azt megfogalmazni, hogy névvel vállalja a vádat tevő a vádját.

Névvel vállalni a szexuális zaklatást? Ha ezt várja el Márki-Zay Péter minden abuzálttól, akkor talán soha nem kerül tiszta víz a pohárba Magyarországon, amelyért hivatalosan a hódmezővásárhelyi polgármester dolgozik.

Alighanem kijelenthető - bár ebben nem vagyunk kompetensek -, hogy szexuális zaklatás ebben az ügyben nem történt, a vád kezelése azonban egy súlyosan aggasztó környezetet fest fel. Egy olyan toxikus környezetet, ahol áldozathibáztatás honol, ahol a megalázásért nem tartoznak bocsánatkéréssel, ahol a másik érzései, megélései mit sem jelentenek, és minden beáldozható a politikai harcok oltárán. Innen valóban csak felfelé van út...

A kiemelt kép forrása: promenad24.hu