Az MTI beszámolója szerint, a magyar bajnokság válogat a júliusi Eb-re, mindenki így készül a hétvégére. Áprilisban Kaposváron már láthattuk a maratonisták egy részét, ahhoz képest egy még erősebb mezőny jött össze, aminek nagyon örülök – idézte a magyar szövetség honlapja Kadler Viktor maraton vezetőedzőt.

„A fiatalok is egyre jobban kedvelik a maraton távokat és a szakágnak van és lesz utánpótlása is. Úgy látom, hogy kezdenek felértékelődni a maraton számok is, ezt bizonyítja, hogy a szegedi világkupán, a tavalyi vb után futószakasszal rendezték meg az ötezer méteres futamokat, így egy kicsit bekapcsolódhatunk mi is a gyorsasági szakágak körforgásába.”


Ami az egyes számokat illeti, férfi K-1 30 kilométeren Boros Adrián világ- és kétszeres Európa-bajnokként abszolút esélyesként áll rajthoz, míg a nők hasonló számában a regnáló világ- és Európa-bajnok Kiszli Vanda a favorit. A kenusoknál egyesben a sportág örökös bajnoka, a kilencszeres világbajnok Kövér Márton várja kihívóit, a nőknél viszont nehéz jósolni az esélyekről.


A kajak párosoknál minden idők legeredményesebb maratonistája, a 20-szoros világbajnok Csay Renáta 46 évesen is ott lesz a mezőnyben, sőt Czéllai-Vörös Zsófiával esélyesként szállnak vízre. Férfi K-2 30 kilométeren Boros Adrián Kolozsvári Brúnóval – Csay Renáta fiával – ül össze.


Az Európa-bajnokságot július 13. és 16. között rendezik, azok az egységek indulhatnak rajta, amelyek az ob-n az első két helyen végeznek.

Fotó: wikipedia