A sürgősségi osztályt 2011 novemberében alakították ki a zalai megyeszékhelyen, az osztály feladata az akut életveszélyt jelentő és heveny tüneteket okozó kórképek, valamint a balesetek ellátása a mindennapokban. Tizenkét évvel ezelőtt még nem volt tervben az, hogy az osztály saját bejáratú CT berendezést kap a vizsgálatokhoz, ezért szükség van az átépítésre, a megfelelő körülmények megteremtésére.

A tények azt mutatják, hogy sokak számára még ma sem teljesen egyértelmű, mikor szükséges sürgősségi osztályhoz fordulni, s mikor kell igénybe venni az ellátás egyéb szintjeit. A nővérek tapasztalata, hogy a beérkező betegből sokan nem sorolhatók a sürgős ellátást igénylő kategóriába. Többször előfordul, hogy a páciens a vizsgálatok végét, vagy a leletet már meg sem várja, "mert neki erre nincs ideje".
Olyanok is akadnak, akik a fejlett csak a gyors diagnosztika miatt keresik fel az osztályt, így kerülve ki a több hónapos várólistát. A kórház ezért kéri, hogy akinek nem indokolják a tünetei az SBO-n történő ellátást, azok háziorvosukkal, vagy az orvosi ügyelettel egyeztessenek.
A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház az átépítés ideje alatt is szigorúan a szakmai szabályok szerinti triázs elvet követi az ellátás sorrendjében. A triázs nemzetközi tapasztalatokra és evidenciákra épülő, egységes, megbízható beteg megítélési és betegirányítási rendszert biztosít, ami azt jelenti, hogy a sürgősségi osztály területére való belépést követően a lehető legrövidebb időn belül rögzítenie kell a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, valamint ennek során a megjelenés informatikai rendszerben történt rögzítését követő tíz percen belül a beteg állapotának súlyossága szerint meg kell határoznia a betegellátás szükséges szintjét és időbeliségét.

Az egészségügyi szolgáltató a mentővel beszállított beteg informatikai rendszerben történő rögzítésére a mentőegység sürgősségi osztályra történő érkezésének menetlevélen dokumentált időpontjától számított öt percen belül köteles.

A kórház Facebook-oldalán tudatta az átépítéssel kapcsolatos tudnivalókat és elnézést kért az esetleges  kellemetlenségekért.
"Tisztelt Páciensek! 
Sürgősségi Betegellátó Osztályon hamarosan saját CT berendezés szolgálja a páciensek vizsgálatát.  Az SBO építészeti kialakításakor ilyen lehetőséggel még nem számoltak a tervezők, így a diagnosztika bővüléséhez most kell megteremteni a körülményeket. Az építési munkálatok május 30-án kezdődnek és időtartamuk alatt a korábbinál kevesebb rendelőben tudjuk fogadni a betegeket.
Az ellátás változatlanul a szakmai szabályok szerint zajlik, a triázsnak megfelelő sorrendben. A valóban sürgősségi ellátásra szoruló páciensek vizsgálatát, kezelését nem befolyásolhatja a rendelők csökkentett száma.
Akiknek az állapota nem indokol azonnali beavatkozást, várakozásuk nem eredményez állapotromlását – forgalomtól függően – a korábbinál hosszabb tartózkodási időre is számíthatnak❗️ Kérjük, hogy mindazok, akiknek a tüneteik alapján elegendő a háziorvoshoz vagy a Botfy utcai orvosi ügyelethez fordulniuk, elsősorban ezeket az ellátóhelyeket keressék fel❗️
Az esetleges kellemetlenségekért előre is szíves megértésüket kérjük."- írták.