2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 16o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Völner-Schadl-ügy: bíróság elé állt a Gazdi, és beszélni kezdett

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 21:00
Völner-Schadl-ügy: bíróság elé állt a Gazdi, és beszélni kezdett

Vallomást tett a Völner-Schadl ügy harmadrendű vádlottja, a végrehajtó-főnök által "Gazdiként" emlegetett R. Róbert. R. Róbert február 23-án még arcát és hangját vállalva tett vallomást a Fővárosi Törvényszéken. Az elmúlt évek legnagyobb politikai korrupciós botrányaként emlegetett ügy harmadrendű vádlottja csütörtökön állt újra a bíróság elé.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
"Szerettem volna, hogy én legyek a híd, a szakértő, akihez mindenki fordulhat"

- így jellemezte saját szerepét a Völner-Schadl ügyben az ügy harmadrendű vádlottja, R. Róbert. Vallomását papírból olvasta fel, melynek során elmondta, hogy Schadl Györggyel 18 éve ismerik egymást, és mindig is napi kapcsolatban álltak.

R. Róbertet egyebek közt azzal vádolják, hogy több millió forintot kért arra, hogy elintézze a Mátrixsuli egyik tagintézményének hatósági engedélyét.

A Telex szerint Schadl egyszer felhívta R.-t, hogy segítsen elkenni egy harmadik személy sok százmilliós áfacsalását, és a végrehajtói kar volt elnöke szerint ez a személy fizetett volna azért, hogy ne legyen belőle gyanúsított vagy vádlott: „egy százast rögtön letétbe tudunk rakatni”.

Ugyanakkor volt, hogy pont fordítva: R. kezdeményezett több olyan ügyet, amiben Schadl és a volt fideszes igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár Völner Pál megpróbáltak közbenjárni.

R. arról is beszélt, hogy

filozófiája szerint a vesztegetés nem működőképes eljárás.

Állítása szerint a felvett pénzek nem kenőpénzek voltak, hanem felkért szakértőket és jogászokat, és őket fizette belőle. Szerinte csak kölcsönről volt szó, és ez S. is tudta.

Ehhez állítólag előbb Schadl Györgyhoz fordult, aki Völner Páltól kért segítséget. Az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára a tárgyaláson azonban azt mondta, nem ismeri a vádlottat. R. Róbert vallomásában részletesen beszámolt az iskolahálózat vezetőjéhez, S. Etelkához fűződő viszonyáról is, aki az ügy tizenharmadrendű vádlottja. Mint hangsúlyozta sosem kért pénzt senkitől megvesztegetésért cserébe.

Gazdi elmondta:

Völner Pált nem ismeri személyesen, soha nem beszélt vele, de tudta, hogy Schadl és Völner jó kapcsolatban állnak.

A tárgyalás május 30-án folytatódik a negyed és hatodrendű vádlott meghallgatásával.