2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 15o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Nem lesz kikötő Balatonföldváron

Hajmási Judit, 2023. május 25. - 18:15
Nem lesz kikötő Balatonföldváron

Vagy mégis? Pert nyert a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület, de az önkormányzat nem adja fel. Annyi biztos, a nyáron még használható lesz a strand.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hosszú hónapok óta húzódik a balatonföldvári vitorláskikötő sorsa a Nyugati strand területénél.

Ahogyan arról már a frisshírek.hu is többször beszámolt, a civilek nem adják fel, rendre megtalálják a kivitelező és az önkormányzat által vétett jogi hibákat.

A balatonföldvári Nyugati strandon kora tavasszal három hektárnyi területen, 100 méteres partszakaszon 2 és félmilliárd forintból 175 vitorlás befogadására alkalmas kikötő építése kezdődött el. A beruházó Balabo Kft. terveihez annak idején a Veszprém Megyei Kormányhivatal villámgyorsan megadta az engedélyt, igaz a környezetvédelmi hatástanulmánytól nagyvonalúan eltekintett. A kivitelezést legfeljebb az lassította, hogy a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület polgári pert indított. Arra hivatkoztak, hogy a munkálatokat nem előzte meg társadalmi egyeztetés, elmaradt a kötelező környezetvédelmi hatástanulmány, és a kikötő strandra való beépítése ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal (HÉSZ) – írta meg a Magyar Hang.

Tegnap pedig a Pécsi Közigazgatási Bíróság megállapította, hogy a strandon nem lehet kikötőt építeni, mert az ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal.

Úgy tűnik tehát, hogy a strand megmenekült, de a város vezetéséhez kötődő Facebook oldal a Balatonföldvár Város oldalon már az ítélethirdetés után megjelent egy írás, hogy az önkormányzat megkezdte a HÉSZ módosítását:

Fontos kiemelni, hogy jelen per tárgya nem az e-kikötő építési engedélye, hanem az előzetes környezetvédelmi eljárás volt. Az ítéletben megfogalmazott jogtechnikai aggályok korrigálását követően, új eljárást fog a kormányhivatal lefolytatni. Ehhez a HÉSZ módosítása is szükséges, melyet az önkormányzat már áprilisban megkezdett. Az e-kikötő építése összességében nem került veszélybe, a beruházó az építkezéshez szükséges engedélyekkel továbbra is rendelkezik.

Egyelőre tehát semmi sem végleges, az azonban biztos, hogy szeptemberig már nem kezdik újra a z építkezést, így a nyárra biztosan megmenekült a strand.

Fotó: Facebook / Balatonföldvár Város