2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 16o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Karácsony Gergely: A békét Ukrajna területi integritásának biztosítása hozhatja el

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 18:45
Karácsony Gergely: A békét Ukrajna területi integritásának biztosítása hozhatja el

A béke a legfőbb érdekünk, a békét pedig Ukrajna nemzeti szuverenitásának és területi integritásának biztosítása hozhatja el - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön az ukrán főváros, Kijev napja alkalmából tartott budapesti rendezvényen.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Karácsony Gergely azt mondta, fájdalmasan hosszú ideje, lassan 500 napja Magyarország szomszédságába költözött a háború. Úgy fogalmazott:

"Hiába hitte azt az én generációm, hogy a béke, az jár nekünk, hogy nem kell tennünk semmit, mert megtették már mások, (...) a szüleink és a nagyszüleink, nekünk ez már a jussunk".

Putyin Ukrajna elleni agressziója rádöbbentett bennünket: mindezek az értékek, az elért eredmények nem maguktól értetődőek.

Olyanok, amelyeket nemcsak megélni kell, hanem ragaszkodni hozzájuk, kiállni értük, megvédeni és megerősíteni újból és újból.

Ilyen érték az emberség, a szolidaritás, a demokrácia és a szabadság - mondta a főpolgármester, kiemelve: "ezek a mi értékeink, ezek Budapest értékei, és (...) Kijevnek, ennek a csodálatos, bátor, és csodálatraméltóan bátor városnak is az értékei."

Karácsony Gergely kijelentette:

"szégyellje magát, aki a pávatáncban és a hintapolitikában képes volt úgy elszédülni, hogy elvesztette erkölcsi iránytűjét. Mert az alapvető erkölcsi mérce, a szolidaritás és emberség jegyében Ukrajna mellett állni, Kijev mellett nem lehet mérlegelés, vagy számítás kérdése. Ukrajna és Kijev mellett állni hit és meggyőződés."

Budapest és Magyarország érdeke, hogy kiálljunk, kitartsunk az elveink és az értékeink mellett, hogy tanúbizonyságot adjunk emberségből és szolidaritásból - mondta, hangsúlyozva:

"a béke (...) a legfőbb érdekünk nekünk is", a békét pedig Ukrajna nemzeti szuverenitásának és területi integritásának biztosítása hozhatja el.

Karácsony Gergely szerint a történelem új fejezete íródik most, és nem tudni még, mi lesz ennek a fejezetnek a címe: a zsarnokról szól-e, aki "a szolidaritás és az emberség hiánya miatt" legyűrte egy nemzet szabadságvágyát és tönkretett mindent, amiben hittünk, vagy ez a fejezet egy hősiesen küzdő nemzetről szól majd, amelyik a szövetségesei segítségével helyreállítja a demokrácia rendjét és a szabadság békéjét Európában.

Azt mondta, "ha nem akarjuk, hogy ezt a fejezetet, a mi életünk, a gyerekeink életének fejezetét mások írják helyettünk, magunknak kell hozzáfognunk", és nem lehet máshogy, csakis az igazság alapján, a szolidaritás, az emberség alapján. A béke érdekében, a szabad, független, európai Ukrajna érdekében - tette hozzá.

Balog István, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője arról beszélt, immár második éve próbálják elvenni tőlük az ünnep örömét, hiszen minden ukrán ember legfontosabb célja, hogy túlélje ezt a szörnyű, könyörtelen háborút, amelyet Oroszország indított ellenük.

Az elmúlt hetekben ismét megnőtt az ukrán főváros ellen indított rakétatámadások száma. Az ukrán légvédelem minden éjjel több tucat drónt és rakétát lő le - mondta.

Balog István közölte, a 15 hónapja tartó háborúban Oroszország több ukrán települést "egyszerűen eltűntetett" a föld színéről.

A világnak végre látnia kell és fel kell ismernie Oroszország valódi arcát, hogy "agresszor, terrorista állam". A világnak kategorikusan ki kell jelentenie, hogy elég a Kreml cinikus, brutális lépéseiből

- mondta.

Balogh István hangsúlyozta: Ukrajna békét akar. De nem a béke illúzióját, nem egy befagyott konfliktust akar az ukrán nép, hanem "valódi, hosszan tartó, igazságos békét és garanciát arra, hogy az ilyen szörnyű bűnök ne ismétlődjenek meg".

Ehhez meg kell mutatni, hogy egyik állam a másik ellen elkövetett "nyílt népirtása" elfogadhatatlan és nem maradhat büntetlenül - tette hozzá.

A beszédeket követően a budapestiek segítségét megköszönve Budapesten élő ukrán gyerekek egy ukrán zászlót ábrázoló képet adtak át Karácsony Gergelynek.
A rendezvény közös imával végződött.

Budapest a Városháza parkban tartott rendezvényével és a "Kyiv örökké" - Mesterművek a Kyivi Történeti Múzeum gyűjteményéből" című tablókiállítással köszöntötte Kijevet.
Mint elhangzott, Kijev lakói május utolsó vasárnapján ünneplik a városukat.

A kiállítást június 14-ig lehet megtekinteni, írta összefoglalójában az MTI.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán