2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 17o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Japán száz katonai járművet adományoz Ukrajnának

frisshirek.hu, 2023. május 25. - 15:27
Japán száz katonai járművet adományoz Ukrajnának

Japán száz katonai járművet adományoz Ukrajnának, írja az AP hírügynökségre hivatkozó Telex.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A cikk szerint az adományt a japán védelmi minisztérium szerdai eseményén jelentették be, amelyen jelen volt az ukrán nagykövet Szerhij Korszunszkij is.

A lépés azért jelentős és szokatlan, mert Japán a második világháborús veresége óta semlegességet és teljes pacifizmust hirdetett. Most viszont a kormányuk úgy döntött: enyhítik a katonai felszerelések adományozására vonatkozó szabályokon.

A járművek mellett Japán 30 000 élelmiszercsomagot, golyóálló mellényeket, sisakokat, gázálarcokat és drónokat is ad Ukrajnának.

Emellett azt is felajánlották, hogy japán kórházakban látnak el sérült ukrán katonákat. Japán már eddig is több mint hétmilliárd dollárral segítette Ukrajnát, és sok menekültet is befogadott. Utóbbi szintén szokatlan japán részről.

Fotó: Wikimedia Commons