A cikk szerint Guy Verhofstadt szerint a világpolitikát jelenleg Kína, India, az USA és Oroszország irányítja, az EU-nak csak akkor juthat szerep, ha erősebb, egységesebb lesz, és meg tudja magát védeni akár fizikailag is.

A HVG-nek nyilatkozó liberális politikus azt is elmondta, hogy Európának fel kell készülnie arra is, ha esetleg Donald Trump jövőre visszatér a Fehér Házba, és elhanyagolja a NATO-t.

A belga politikus szerint az ukrajnai helyzet alapvetően megerősítette az uniót, egységet hozott ugyanis létre. Ennek további erősítése végett szükség van azonban a többségi döntéshozatal bevezetésére. Ugyanis szerinte a vétó olyan „luxus”, ami megbénítja az EU-t.

Európa évtizedekre destabilizálódna, ha Oroszország győz, Ukrajna nemcsak a saját területeiért, hanem a mi értékeinkért is harcol

– tette hozzá.

Verhofstadt régi kritikusa Orbán Viktornak. Róla most azt mondta el, hogy szerinte Orbán Putyin embere, aki zsarolja az uniót, elgáncsolja a szankciókat, és fúrja az Ukrajnának szánt katonai segítséget.

Emiatt azonban nem tart elképzelhetőnek egy „Huxitot”: Putyinnak ugyanis szerinte Orbánra trójai falóként van szüksége, az EU-n belül.

Guy Verhofstadt szerint Orbán Viktor trükközéssel aligha jár már túl Brüsszel eszén, Magyarországot ma fel sem vennék az Európai Unióba, amelynek most azt kell elérnie, hogy a források közvetlenül jussanak el a magyarokhoz, akiknek azonban maguknak kell elérniük a változást, nem Brüsszel dolga megbuktatni a rendszert.

Fotó: Flickr