2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 13o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Nem csak élményekkel kecsegtet, de katasztrófákkal is fenyeget a Balaton

frisshirek.hu, 2023. május 24. - 14:15
Nem csak élményekkel kecsegtet, de katasztrófákkal is fenyeget a Balaton

A Balaton az ország legnépszerűbb nyaralóhelye, valódi turista paradicsom. Évről évre százezreket vonz, ám a magyar tenger nem csak élményekkel vár, de szerencsétlenségekkel is fenyeget! Ezekre kell figyelni, hogy ne legyen tragédia a nyaralásból!

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Balaton, Magyarország büszkesége és a turisták egyik kedvenc úti célja, nyáron élettel teli partszakaszokat, vízi sportokat és kellemes nyaralási lehetőségeket kínál. A tó partján megszámlálhatatlanul sok élmény várja az oda látogatókat, azonban sokan elfelejtik, hogy a Balaton ereje és kiszámíthatatlansága néha tragédiákkal is fenyeget. A viharok és a váratlan időjárási változások óriási veszélyt jelenthetnek, különösen akkor, ha nem vesszük komolyan a figyelmeztetéseket és nem tartjuk be a biztonsági óvintézkedéseket.

A frisshirek.hu felkereste a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, megkeresésünkre Csondor Henrietta szóvivő válaszolt.

A viharokkal kapcsolatos legfontosabb pont a figyelemfelhívás és a viharjelzők rendszeres követése. A Balaton időjárása gyorsan változhat, és a viharok gyakran váratlanul érkeznek. Az idilli napfényes reggel könnyedén átváltozhat délutánra tomboló viharrá, ami súlyos következményekkel járhat. Az erős szél, az eső, és a hullámok egy pillanat alatt veszélyessé válhatnak, különösen azok számára, akik nem veszik észre a figyelmeztető jeleket vagy figyelmen kívül hagyják azokat.

A szóvivő elmondta, hogy a katasztrófavédelem viharjelzőrendszert működtet a nagyobb hazai tavaknál, így a Balatonon is. Ez április 1-től egészen október végéig működik. A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki a várható időjárás alapján, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a katasztrófavédelem végzi.

„A viharjelzőpontok sárga villogó fénnyel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer.
Percenként 45 felvillanás: ha a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60-nál gyengébb, elsőfokú viharjelzést adnak ki. Ekkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
Percenként 90 felvillanás: másodfokú viharjelzés. A viharos, 60 kilométer/órás széllökés előtt legalább 30 perccel látható. Ilyenkor kétszer olyan gyorsan villognak a lámpák. Mindegy, ki milyen jól tud úszni, ilyenkor a fürdőzőknek, csónakázóknak ki kell jönni a vízből. Matraccal, felfújható csónakkal, banánnal, karúszóval sem szabad bemenni.”

– emelte ki a szóvivő.

A Balatonon 36 part menti és 3 tó közepi viharjelzőlámpa van. Ezeket kiegészítjük még 15 mobil viharjelzőlámpával, a strandokon, így összesen 54 viharjelzőlámpa van a magyar tengeren, így egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.

Azok számára, akik a viharjelzőkről bővebben is szeretnének tájékozódni, megismerni pontos helyüket, a pontos térkép a Katasztrófavédelem honlapján elérhető.

A gyermekek biztonsága különösen fontos tényező a Balatonon történő nyaralások során. Sokszor a kikapcsolódásban és a szórakozásban elmerülve elfelejtjük, hogy a gyerekek nem mindig ismerik fel a veszélyeket, vagy nem rendelkeznek megfelelő úszás tudással. Ezért nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül őket, különösen a víz közelében. Egy pillanatnyi figyelmetlenség tragikus következményekkel járhat, ezért mindig tartsuk szemmel a gyermekeket, és biztosítsuk számukra a megfelelő mentőmellényt vagy úszássegítő eszközöket.

A Balaton veszélyei tehát nem csak a víz erejéből fakadnak, hanem a kiszámíthatatlan időjárási viszonyokból is. A viharok előfordulása nem csak a nyári hónapokra korlátozódik, hanem az év bármely időszakában bekövetkezhetnek. Ezért folyamatosan figyeljük a viharjelzők állapotát és a meteorológiai előrejelzéseket, még akkor is, ha az idő eleinte napos és csendesnek tűnik.

Fotó: illusztráció / freepik