A Balaton, Magyarország büszkesége és a turisták egyik kedvenc úti célja, nyáron élettel teli partszakaszokat, vízi sportokat és kellemes nyaralási lehetőségeket kínál. A tó partján megszámlálhatatlanul sok élmény várja az oda látogatókat, azonban sokan elfelejtik, hogy a Balaton ereje és kiszámíthatatlansága néha tragédiákkal is fenyeget. A viharok és a váratlan időjárási változások óriási veszélyt jelenthetnek, különösen akkor, ha nem vesszük komolyan a figyelmeztetéseket és nem tartjuk be a biztonsági óvintézkedéseket.

A frisshirek.hu felkereste a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, megkeresésünkre Csondor Henrietta szóvivő válaszolt.

A viharokkal kapcsolatos legfontosabb pont a figyelemfelhívás és a viharjelzők rendszeres követése. A Balaton időjárása gyorsan változhat, és a viharok gyakran váratlanul érkeznek. Az idilli napfényes reggel könnyedén átváltozhat délutánra tomboló viharrá, ami súlyos következményekkel járhat. Az erős szél, az eső, és a hullámok egy pillanat alatt veszélyessé válhatnak, különösen azok számára, akik nem veszik észre a figyelmeztető jeleket vagy figyelmen kívül hagyják azokat.

A szóvivő elmondta, hogy a katasztrófavédelem viharjelzőrendszert működtet a nagyobb hazai tavaknál, így a Balatonon is. Ez április 1-től egészen október végéig működik. A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki a várható időjárás alapján, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a katasztrófavédelem végzi.

„A viharjelzőpontok sárga villogó fénnyel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer.
Percenként 45 felvillanás: ha a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60-nál gyengébb, elsőfokú viharjelzést adnak ki. Ekkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
Percenként 90 felvillanás: másodfokú viharjelzés. A viharos, 60 kilométer/órás széllökés előtt legalább 30 perccel látható. Ilyenkor kétszer olyan gyorsan villognak a lámpák. Mindegy, ki milyen jól tud úszni, ilyenkor a fürdőzőknek, csónakázóknak ki kell jönni a vízből. Matraccal, felfújható csónakkal, banánnal, karúszóval sem szabad bemenni.”

– emelte ki a szóvivő.

A Balatonon 36 part menti és 3 tó közepi viharjelzőlámpa van. Ezeket kiegészítjük még 15 mobil viharjelzőlámpával, a strandokon, így összesen 54 viharjelzőlámpa van a magyar tengeren, így egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.

Azok számára, akik a viharjelzőkről bővebben is szeretnének tájékozódni, megismerni pontos helyüket, a pontos térkép a Katasztrófavédelem honlapján elérhető.

A gyermekek biztonsága különösen fontos tényező a Balatonon történő nyaralások során. Sokszor a kikapcsolódásban és a szórakozásban elmerülve elfelejtjük, hogy a gyerekek nem mindig ismerik fel a veszélyeket, vagy nem rendelkeznek megfelelő úszás tudással. Ezért nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk felügyelet nélkül őket, különösen a víz közelében. Egy pillanatnyi figyelmetlenség tragikus következményekkel járhat, ezért mindig tartsuk szemmel a gyermekeket, és biztosítsuk számukra a megfelelő mentőmellényt vagy úszássegítő eszközöket.

A Balaton veszélyei tehát nem csak a víz erejéből fakadnak, hanem a kiszámíthatatlan időjárási viszonyokból is. A viharok előfordulása nem csak a nyári hónapokra korlátozódik, hanem az év bármely időszakában bekövetkezhetnek. Ezért folyamatosan figyeljük a viharjelzők állapotát és a meteorológiai előrejelzéseket, még akkor is, ha az idő eleinte napos és csendesnek tűnik.

Fotó: illusztráció / freepik