2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 16o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Mámoros állapotban pusztulnak el a drogfüggő hattyúk a Komárom melletti mákföldeken

Fodor Orsolya, 2023. május 24. - 17:45
Mámoros állapotban pusztulnak el a drogfüggő hattyúk a Komárom melletti mákföldeken

Tömegesen hullanak el a bütykös hattyúk a Komárom melletti Izsa település mákföldjein. Több száz példányból álló kolónia telepedett meg a területen, és elkezdtek rájárni a mákra, mostanra pedig ópiumfüggővé váltak. A mák viszont tönkreteszi a hattyúk emésztőrendszerét, ezért lassú pusztulás vár rájuk, amit észre sem vesznek bedrogozott állapotban.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Napunk.sk beszámolója szerint egy hattyúkolónia „szállt meg” egy mákföldet a komáromi járásbeli Izsa és Pat között, ahol az esőzések és a feltörő talajvíz miatt kialakult egy átmeneti tó.

Mint kiderült, a mákföld gazdájának már több ezer eurós kárt okoztak, mert a termés 10 százalékát elpusztították. Mégsem tesz senki semmit, mivel a madarak befogása és áthelyezése túl költséges lenne, és nem is lenne hova vinni őket. A hattyúkat pedig gyakorlatilag lehetetlen elriasztani a mák közeléből.

A napokban is 150 madarat számoltak össze a mákföldön, amelyek nem tudnak lejönni a mákról, annak ellenére sem, hogy az fokozatosan megöli őket.

A lap arról írt, hogy a bizarr jelenségnek a hátterében a klímaváltozás áll. Az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében az enyhe téli időjárás miatt. A szárnyasok a hidegebb időszakban jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot.

A hattyúk a mák hajtásait korábban nem legelték le, ám most, hogy ez is az étlapjukra került, függővé váltak a mérgező növénytől, és az lassan megöli őket. Több tucat tollas pusztult már bele a rossz táplálékválasztásba, és hozzávetőleg 150 jószág mérgezi magát jelenleg is a mákültetvényen.

A hattyúk ellen azért is nehéz védekezni, mert ezek az állatok hamar hozzászoknak az emberek közelségéhez és a gépjárművek zajához, így nem ijednek meg egy könnyen annyira, hogy továbbálljanak az élelemben gazdag területről. A gazdák emellett azért is tehetetlenek, mert valamennyi hattyúfaj védett Szlovákiában és Magyarországon is. Nemcsak a szárnyasok vadászata tilos, hanem a zavarásuk is. 

A probléma megszüntetésére egyelőre sem drasztikus, sem békés megoldást nem találtak a szakemberek, mert ezidáig ilyesmi még nem fordult elő – írta meg a deltakn.sk, hozzátéve: „A hattyúk afféle hippi kolóniaként élnek az elvarázsolt világukban, amíg meg nem halnak, vagy amíg marad mákgumó az izsai és pati földeken.”

Illusztrációs fotó: Pixabay