2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 17o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Háromszázezer zarándokot várnak szombaton a csíksomlyói pünkösdi búcsúba

frisshirek.hu, 2023. május 24. - 19:30
Háromszázezer zarándokot várnak szombaton a csíksomlyói pünkösdi búcsúba

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak a szombaton tartandó hagyományos pünkösdi búcsúba az erdélyi Csíksomlyón - közölték a szervezők szerdán sajtótájékoztatón Csíkszeredában.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Timár Sándor P. Asztrik, a ferences kegytemplom igazgatója és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a templom előtti téren ismertette a Kárpát-medence legnagyobb vallási eseményével és zarándoklatával kapcsolatos tudnivalókat. Elhangzott: sokan nagyon hosszú utat tesznek meg, hogy jelen lehessenek a Kis- és Nagy-Somlyó közötti hegynyeregben, még Ausztráliából is érkeznek egyéni zarándokok. Magyarországról három zarándokvonatot várnak, és buszokkal is érkeznek szervezett csoportok. A ferences kegytemplom igazgatója elmondta: hiszi, hogy mindenki kap olyan üzenetet, amiért érdemes elzarándokolni Csíksomlyóra. A szervezők reményüket fejezték ki, hogy mindenkihez eljut a Szűzanya üzenete.

Az idei búcsú jelmondata - "Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!" - Assisi Szent Ferenc egyik imájából származik.

Azért választották, mivel idén 800 éve, hogy a ferences rend megkapta a működéséhez az írásos pápai megerősítést. Az alkalomból Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa is jelen lesz Csíksomlyón, ő lesz a vasárnapi pünkösdi szentmise szónoka.

Már pénteken több szentmise lesz a kegytemplomban, délben Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrálja a szertartást a Nagyboldogasszony zarándokvonattal érkezőknek, lelki program és éjszaka virrasztás is lesz.

Szombaton helyi idő szerint 10.30 órakor indul a kordon a főpapsággal, papsággal és világi vezetőkkel a kegytemplom előtti térről a Nyeregbe. Az ünnepi szentmise 12.30 órakor kezdődik a Hármashalom-oltárnál, főcelebránsa Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, szónoka Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa lesz. 17 órától csángó misét tartanak a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be, míg 18 órától pünkösdi vigília-szentmise, éjszaka pedig virrasztás lesz a kegytemplomban.

"Nagy szeretettel várjuk minden zarándoktestvérünket Csíksomlyóra. Mi, ferencesek, azt szoktuk mondani, hogy a csíksomlyói Szűzanya hazavárja gyermekeit"

- üzente a zarándokoknak a kegytemplom igazgatója. Azok, akik nem tudnak személyesen jelen lenni, a Duna tévécsatornán, a Mária Rádióban és a kegyhely YouTube-csatornáján követhetik az élő közvetítést.

Korodi Attila polgármester elmondta: tavaly több mint 300 ezren voltak a csíksomlyói Nyeregben, idén is ekkora tömeg fogadására készülnek. A városban még zajlik a vasúti felüljáró felújítása, így az Udvarhelyszék felől érkezők számára az ipari negyedben alakítottak ki parkolóhelyeket, és a város többi bejáratához közel is vannak ideiglenes parkolók, mert a városban számos utcát lezárnak.

A Nyeregbe csak a gyalogos zarándoklat engedélyezett, a lovasszekerek veszélyt jelenthetnek a gyalogosokra, ezért csak speciális engedéllyel mehetnek fel. A péntek délután megérkező 150 lovaszarándok szombaton szintén gyalog megy fel a Nyeregbe - mondta Korodi Attila. Hozzátette, a pünkösdi vásárban csak a hagyományos termékek árusítását engedélyezik, és szigorúan ellenőrzik, hogy "a résztvevőknek a lelki és a közösségi életet megerősítő élményben legyen része", foglalta össze az MTI.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú részletes programja

Május 26., péntek

 • 18 órától nyitószentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ.
 • Péntekről szombatra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Május 27., szombat

 • 7.30 – szentmise a kegytemplomban;
 • 10.00 – órától ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál;
 • 10.30 – a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe;
 • 12.30 – ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál;
 • 17.00 – csángó mise a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be;
 • 18.00 – pünkösdi vigília-szentmise a kegytemplomban;
 • Szombatról vasárnapra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Május 28., vasárnap, pünkösd, a Szentlélek eljövetele

 • A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00 óra:
 • A 10.30-kor kezdődő szentmise szónoka Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa lesz. Ünnepi üzenetét olasz nyelvről Orbán Szabolcs ferences atya fordítja.
 •  16.00 – Találkozó a Ferences Nagycsalád tagjaival. Kérik, a részvételi szándékot jelezzék a Ferences programok Facebook-oldalon található űrlap kitöltésével. A szervezők ugyanakkor megjegyzik, természetesen az is részt vehet a találkozón, aki előzetesen nem regisztrál, de az űrlap kitöltése a segítségükre szolgál.

Május 29., pünkösdhétfő

 • A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00 óra.
 • A kegytemplomban a szentmisék sorrendje hétköznap 7.30 és 18.00 óra, vasárnap és ünnepnap 8.00 órától, 10.30-tól és 18.00 órától. Minden szentmise előtt gyóntatás.

- tette közzé a részletes programot a Maszol.ro portál.

"Tavaly volt 100 esztendeje, hogy előszőr csendült fel a székely himnusz.
Akinek megadatott, hogy eljutott a csíksomlyói búcsúra az tudja, hogy milyen felemelő, meghitt érzés több százezre énekelni himnuszunkat a hegynyeregben"
- írja Facebook-bejegyzésében Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának Elnöke.

Fotó: Csíksomlyó Kegyhely Facebook-oldala