„Kiemelt fesztiváljaink közül néhány hete a VI. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját zártuk nagy sikerrel, ahol számos kül- és belföldi társulatot, művészeti csoportokat, szakmai programokat fogadtunk, és ma már a VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál részletes programját jelentjük be. Alaptevékenységünkön túl fontos, hogy különleges programsorozatokkal várjuk évről-évre a veszprémieket és az ide látogató határon innen és túlról érkező kedves vendégeket”

– idézi Oberfrank Pál igazgató szavait a Színház honlapja.

A Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál évről-évre több ezer nézőt, látogatót fogad, többen a Fesztivál napjaihoz igazítják szabadságukat, és kiváló kikapcsolódást jelent nem csak a műfaj szerelmeseinek, de a családoknak, kultúra- és zenekedvelőknek is.

„A magyar virtus, a magyar operett, a hungarikum műfaj kiemelt helyet képvisel minden magyar ember szívében, hiszen ez a gyökereinkből ered! Az operett a legjobb műfaj ahhoz, hogy új irányt mutathassunk meg, új színházi eszközöket használjunk, miközben abból építkezünk, ami több száz éve jellemez minket. Összetett műfaj, de ha csak a Fesztiválon bemutatásra kerülő Csárdáskirálynőre gondolunk, elmondhatjuk, hogy nincs olyan óra, amelyben a világon valahol ne csendülne fel a Csárdáskirálynő valamely részlete”

–  tette hozzá Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser-igazgatóhelyettes.

Június 15-én 18 órától hagyományos, látványos felvonulással indul el a Fesztivált a vártól egészen a Színházkertig. Az utat élőzenés kíséret, különleges helyszíneken felcsendülő operett dalok kísérik végig. 19 órától a Dísztéren két felvonásos Fesztiválnyitó Gála várja a nézőket. A nagyszabású gálaműsor a cirkuszművészet mellett ismert, táncra-énekre hívó operett dalokat vonultat fel a Veszprémi Petőfi Színház és vendégművészek előadásában.

Az operettfesztivál második napján június 16-án 11 és 18 óra között a Csürdöngölő Kulturális Egyesület által a Színházkertben egy Népmesemondó jurtában egész nap különböző, izgalmas meséket hallhatnak az érdeklődők professzionális és szárnyukat bontogató népmesemondóktól.

15 órakor szintén a gyermekeké a főszerep, ugyanis a kedves, vidám Kelekótya Haramiák bábmesejáték veszi kezdetét a Petőfi NézőPont termében.

Ismét a Fesztivál vendégeke lesz a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának tagját, Galambos Erzsi, akivel 16.30-tól Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser-igazgatóhelyettes beszélget életútjáról, az operett műfajhoz való kötődéséről.

Az idei Fesztivál vendége Székesfehérvár, akik számos művészeti programmal színesítik a négy napot. Többek között a második napon a Dísztéren 18 órától a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekarának összeállításával hangolódhatnak az esti előadásra. 19 órától a nagyszínpadon, a kifejezett a VI. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválra készült, Kálmán Imre egyik legismertebb operettje, Rátonyi Róbert egyik leghíresebb szerepét adó Csárdáskirálynő várja a közönséget Mészáros Árpád Zsolt rendezésében, tánckarral és zenekarral kiegészülve.

Június 17-én 11 és 18 óra között a Népmesemondó jurtában folytatódnak a varázslatos kalandok, míg a városban egy ligetavató és utcaavató műsor veszi kezdetét. Az Auer ligetet 14 órakor Eisemann Ligetnek, 15.30-kor a Petőfi NézőPont terét Zerkovitz térnek keresztelik át zenés operett összeállítással, és a zeneszerzők megjelenítésével.

16.30-tól a Petőfi NézőPont termében a tavalyi évben is hatalmas közönségsikernek örvendő Derzsi Görgyöt köszönthetjük, aki önálló Lehár című zenés estjével érkezik.

17.30-kor a Színház előtti téren a kolozsvári operettegyüttes, az Operettissimo tagjai hozzák el Te rongyos élet zenés összeállításukkal az igazi határon túli operettet.

19 órakor a nagyszínpadon a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában a fergeteges Csókos asszony című operett látható, amely után Derzsi György és zenekara hívja közös énekre, táncra a közönséget.

Június 18-án, a Fesztivál utolsó napján, a tavalyi siker után, 11 órakor ismét útnak indul az OperettVonat, amely zenés utazásra hívja egész Veszprémet.

Idén is lesz rajzpályázat, 14.30-tól pedig buborék partyval egybekötött eredményhirdetésre várják a rajzokat beküldő gyermekeket.

16.30-kor Rátonyi Róbert két korábbi kolléganőjével, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művésszel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával, Esztergályos Cecíliával, valamint a Jászai Mari-díjas, Érdemes művésszel, Drahota Andreával beszélget Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser-igazgatóhelyettes.

A Készenléti Rendőrség Zenekara 18 órától a Színház előtti téren kifejezetten az Operettfesztiválra összeállított élőzenés műsorral készülnek.

19 órától pedig nem csak magyar, de orosz, angol, német, lengyel, szlovák és román nyelven csendülnek fel az operett dallamai Nemzetközi Operettgálánk során. A nem mindennapi gálán a Veszprémi Petőfi Színház művészei mellett több határon túli művész is színpadra lép.

A Gála után a hagyományos Záró Operettkarnevállal ér véget a színes, programdús négy nap. A Színház előtti téren fergeteges hangulat, ének, tánc veszi kezdetét!

Fotó: Petőfi Színház Facebook-oldala