2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 14o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Fónagy: visszakerülhet a hazai szabályozásba az építményi jog

frisshirek.hu, 2023. május 24. - 17:00
Fónagy: visszakerülhet a hazai szabályozásba az építményi jog

Elfogadása esetén jelentősen hozzájárul a magyar gazdasági növekedéshez a versenyképességének növelése érdekében történő törvénymódosításokról szóló törvény -  hangsúlyozta Fónagy János,  a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára az indítvány expozéjában szerdán az Országgyűlésben.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az MTI szerint Fónagy kiemelte: a visszaállítani tervezett építményi jog nem ismeretlen a magyar jogrendszerben, a klasszikus magánjog integráns része volt, amely a 20. század első felében jelent meg a hazai jogban. Hozzátette: az intézményt szervesen illeszkedő módon helyezik vissza a rendszerbe, a hagyományok mellett a környező országok által e téren elért sikerekre is figyelemmel.

 A gazdasági növekedés gátját képezi, hogy különféle épületek, építmények, műtárgyak, műszaki berendezések létesítésére irányuló beruházások finanszírozása megfelelő hitelbiztosíték hiányában nehézségekbe ütközik; az építményi jog magyar jogba törtépnő ismételt bevezetésével az ilyen beruházások finanszírozása megoldható, illetve elősegíthető lenne - fogalmazott.

Az államtitkár elmondta: az építményi jog arra ad lehetőséget, hogy a jogosult az ingatlanon vagy annak felszíne alatt épületet létesítsen vagy hasznosítson, határozott időre, legfeljebb ötven éves időkorláttal. Fónagy János megemlítette: a törvényjavaslat a nemzeti vagyon tekintetében is lehetővé teszi az építményi jog alapítását, speciális szabályok mellett.

Fotó: Fónagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára, miniszterhelyettes. MTI/Kovács Tamás