2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 16o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Böjte atya úgy érzi, lejárató kampány áldozata, és nincs is közvetlen felelőssége

frisshirek.hu, 2023. május 24. - 20:00
Böjte atya úgy érzi, lejárató kampány áldozata, és nincs is közvetlen felelőssége

Válasz Online az utóbbi időben a gyermekotthonaiban nagy vihart kavart ügyekkel (szexuális bántalmazás, gyermekverés), illetve sajátjával (állítólagos szeretője) és kijelentéseivel is szembesítette a szerzetest. Böjte Csaba a nagyinterjúban beszél arról, hogy ma már 84 intézmény tartozik a Dévai Szent Ferenc Alapítvány hálózatába, de minden háznak van külön felelős vezetője.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Böjte elmondta, hogy nem csak neki, senkinek sem tűnt fel, hogy az egyik otthonban a gyerekeket tíz éven át erőszakolta egy nevelőjük. Természetesen ő felel mindenért általános értelemben, így kudarc neki is mindez. 

A gyerekekkel én is beszéltem, mialatt ezek a dolgok történtek. Pap vagyok, gyóntatom őket. És én sem vettem észre, hogy gond van. Nem mondták.

A kászoni, tusnádi házban történteket Böjte Csaba elítélendőnek érzi, de a másik esetet, ami a szovátai házukban történt, nem tartja hitelesnek, hiszen a lány korábban mást mondott.

Böjte egy teóriával állt elő, hogy mi történhetett. „Az ítélet szerint tíz év alatt úgy egy tucat ilyen eset történt. Azaz évente egy-kettő. Legfeljebb három. Ezek a gyerekek viszont olyan helyekről jönnek, ahol gyakran mindennapos a testi-lelki és szexuális bántalmazás. Úgy gondolom: nem tűnt fel nekik. Megsimogatta itt vagy ott fürdetés közben… Akkor nem tudatosult bennük, hogy mi történt. Utólag, felnőtt fejjel már igen. Ami kiszűrődött, ami miatt a nevelőt végül feljelentettem, nem is szexuális bántalmazás volt, hanem fizikai. Aztán elindult a nyomozás és kiderült, hogy egyéb is volt.”

Idézi Puzsér Róbertet, aki szerint ez „a balliberális kurzus leszámolása” vele. A kétkedőket pedig arra kéri, menjenek el a házakba, nézzék meg, hogyan nevelik a gyerekeket. Magából semmiképpen sem szeretne mártírt faragni, írja szemléjében a 24.hu.

Önmagáért beszél az igazság.

Ezen kívül szó van az interjúban az anyák napján mondott beszédéről, a nők és a gyermekek bántalmazásáról, arról, miért imádkozott Budaházy György kiszabadulásáért, miért gondolja azt, hogy a baloldalon a Fidesz-zászlóshajójának hiszik, miért gondolja természetesnek, hogy átadták neki azt a levelet, amit Orbán Viktornak írt az állítólagos szeretője. A politikához ma sem ért, az elmúlt harminc évet erőpróbának nevezi, az, ami most történik,

az komoly vihar. Ami általában félelmetes. Nagy a por, a korhadt ágak letörnek… De utána szebb, tisztább, egészségesebb lesz a világ.

Nemrég az Amerikai Népszavában egy nő maga Böjte Csabáról állította, hogy másfél évig a szeretője volt. „Ez a hölgy nálunk volt önkéntes, vezető akart lenni, annak nem volt alkalmas, úgyhogy elküldtük. Bosszút áll. Nem új ez sem: három vagy négy éve megy a vádaskodás. Olyan szint ez, hogy ezzel azért már tényleg hadd ne kelljen foglalkoznom” – mondta erre Böjte.

Fotó: Dévai Szent Ferenc Alapítvány Facebook-oldala