Dörgicse

A dörgicsei csibelevesről biztosan hallott már, de volt is Dörgicsén? Ha nem, akkor feltétlenül látogasson el ide!

Dörgicse egy apró település a Balaton-felvidéken, festői környezetben, a hegyek és a természet ölelésében fekszik. Hagyományokkal és gazdag kulturális örökséggel büszkélkedő település, a falu jellegzetessége az egyedi építészeti stílusú, döngölt agyagból készült házak.

Dörgicse az utóbbi években nagyon népszerű lett a túrázók, kirándulók körében, ugyanis sok könnyebb túraútvonala van, szép panorámával, bájos épületei, és a XI. és a XIII. századból fennmaradt romtemplomai pedig a nyugalom szigetévé teszik.

Ha itt jár, a Dörgicsei Levendula Majort is érdemes megnézni, ahol 30 különböző levendula faj között sétálhat és pihenhet meg, ráadásul az egész kert olyan, mintha egy színes-illatos mesébe csöppent volna!

Bortúra a Balaton északi partján

A Balatonhoz nemcsak a csodás panoráma, hanem az ország legjobb borai is hozzátartoznak. Az északi parton a Balatonfüred-Csopak borvidék kihagyhatatlan program. A lankás domboldalak tele vannak jobbnál jobb pincékkel, borászatokkal, ahol maga mögött hagyhatja a fárasztó mindennapokat.

Folly Arborétum - Badacsony

A Balaton északi partjának egyik kihagyhatatlan látványossága a Folly Arborétum, amit az 1900-as évek elején dr. Folly Gyula kezdett el kialakítani külföldről behozott, különleges fajokkal. Az arborétumot Badacsony tanúhegye mellett, az Örsi-hegy oldalában találja, ami generációk óta családi gondozásban áll.

A kert ráadásul 2022-ben elnyerte a Családbarát Hely minősítést. Az arborétumban mindig is kiemelt figyelmet kaptak a gyermekes családok, így a vezetőség mindent megtesz, hogy évről évre elnyerje a családok bizalmát.

Pünkösd alkalmából ráadásul hosszított nyitvatartással, változatos kerti programokkal, szombaton és vasárnap borvacsorával várja látogatóit a virágba borult és madarak énekétől hangos Folly Arborétum.

Fotó: illusztráció / freepik