Portálunk, a Frisshírek.hu is megírta: a magyar kormány költséghatékonyságra és a börtönök túltelítettsége miatt eldöntötte, hogy kiengedik a külföldi embercsempészeket. Ők azzal a feltétellel szabadulhatnak, hogy 72 órán belül elhagyják az ország területet. Több mint két és félezer külföldi rab van jelenleg Magyarországon, többségük embercsempész.

Az EU nem ad pénzt Magyarországnak sem az embercsempészek fogvatartási költségeire, sem börtönök építésére. Azt viszont elvárják, hogy a határokon elfogott külföldi embercsempészeket hazai börtönökben, a magyar adófizetők pénzéből tartsuk fogva.

- mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Telex cikke szerint.

Rétvári hozzátette, hogy a rendőrök és határvadászok „erőn felül dolgoznak azért, hogy a magyar és európai családok biztonságban legyenek”. Megismételte a fideszes álláspontot, miszerint „Brüsszel” 650 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, hiszen ennyibe került a határvédelem 2015 óta.

Elismerte, hogy a hazai börtönök a több mint kétezer embercsempész miatt túlzsúfolttá váltak, hozzátette, hogy emiatt az EU korábban indított eljárást Magyarország ellen. Ezeket a pereket az államtitkár szerint a „Soros-hálózathoz köthető ügyvédek” indították.

Fotó: Facebook/Rétvári Bence