Lapunk, a Frisshírek.hu is megírta, hogy a rágalmazással, becsületsértéssel kapcsolatos büntető törvénykönyvi (Btk.) módosítás mellett ismét elfogadhatja a panasztörvényt kedden az Országgyűlés, amely megvitatja azt a javaslatot is, miszerint nem kell engedélyeztetni a 2024 előtt engedély nélkül létesített, ötven méternél nem mélyebb háztartási kutakat. A sajtót érintő módosítás  alapján a jövőben nem lenne büntetendő rágalmazás és becsületsértés miatt az, aki cselekményét a közügyek szabad megvitatásakor, sajtótermékben vagy médiaszolgáltatás útján követi el, feltéve, ha ez nem irányul "a sértett emberi méltóságának nyilvánvaló és súlyosan becsmérlő tagadására".

Ezt a módosítást a Parlament most megszavazta.

A Telex hozzáteszi: a módosító csak a sajtóra vonatkozik. Tehát a blogokon és közösségi médiában elkövetett hasonló tett továbbra is szankcionálható.

A sajtóban elkövetett becsületsértés esetében azonban mostantól a sértettnek ezután csak sajtó-helyreigazítási eljárás és személyiségi jogi per marad meg lehetőségként. A hivatalos indoklás szerint a módosítás azét szükséges, hogy a közügyek megvitatása szabadabb legyen.

 A közügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítás esetén csak végső esetben lehet a büntetőjog eszközéhez folyamodni, mivel a sértett sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per útján is jóvátételt nyerhet mind erkölcsi, mind anyagi értelemben

– áll az iratban.

A módosítást egyébként a fieszes Kocsis, és Halász János jegyzik. Az ötletgazda azonban a Transzparens Újságírásért Alapítvány. Ezzel kapcsolatban a Fidesz-frakció elmondta a Telexnek: A „a Transzparens Újságírásért Alapítvány kereste meg a frakciót, jelezve, hogy a probléma egyetemes, politikai oldalaktól független. Az újságíró-szervezet javaslatát átgondoltuk és elfogadtuk, mert az az újságírói munka zavartalan végzését szolgálja, őket védi”.

A Társasági a Szabadságjogokért (TASZ) bírálta a javaslatot, amellyel ugyan szerintük „jó pontot” szerezhet majd a kormány az Európai Unió (EU), és az Európa Tanács esetében, de nem fogja érdemben javítani a hazai médiaviszonyokat.

Fotó: Pixabay