Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata fórumra hívta a helyi civileket, de a kerekasztal egyeztetésre sem Csötönyi László, a KCV elnöke (Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlésének Kultúra, Civil Szervezetek, Városmarketing Bizottsága), sem a Polgármesteri Hivatal Humán osztálya nem kapott meghívót, amelyiknek pedig a kötelessége az önkormányzat és a civilek feladatainak az összehangolása.

A fórumon a KCV Bizottság elnöke szerint talán 15 szervezet mintegy 40 tagja vagy képviselője jelent meg, miközben a városi civil szervezetek jegyzékében 114 egyesület (a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló szekszárdi civil szervezetek jegyzékét itt találja), alapítvány és klub szerepel, amelyik kapcsolatban áll a polgármesteri hivatallal - olvashatjuk Gulyás Róbert önkormányzati képviselő oldalán.

A polgármester egyébként engem kért fel levélben, hogy képviseljem az önkormányzatot a rendezvényen, és én dafke elfogadtam ezt nem foglalkozva semmilyen mögöttes szándékkal, így azzal sem, hogy a Közgyűlés által menesztett „kedvencei” is ott lesznek a fórumon megfigyelőként, és vittem magammal még két bizottsági tagot akik egyben önkormányzati képviselők is.

- írja Csötönyi László.

Kiemelte, hogy a fórumon az első perctől érezhető volt a feszültség, mely rövid számonkérés után robbanáshoz is vezetett, és a beépített emberek igyekeztek kellemetlen kérdéseket feltenni. Illés Tamás képviselő, a KCV elnökhelyettese a jelenlévőknek elmondta, hogy nemcsak alapítótagja a Szekszárdi Civil Kerekasztalnak, hanem évekig elnöke is volt, így tudja, milyen kötelezettségekkel járna az együttműködés. Ezért kérte, hogy haladéktalanul végezzenek el legalább egy tagrevíziót, mert ma az önkormányzat nem tudja, hogy kikkel kellene együttműködnie.

Rámutatott, hogy a Szekszárdi Civil Kerekasztalnak 2017-ben volt az utolsó tisztújítása. Az elhunyt titkára helyére sem választottak másikat. Nem lehet tudni, kik a tagjai a szekszárdi civileket összefogni hivatott szervezetnek.

Évente kellene beszámolnia az elnöknek arról, hogy aktuálisan kik, melyik helyi civil társaságok a kerekasztal tagjai, de aki évek óta nem jár bizottsági ülésre – pedig minden alkalommal megkapja rá a meghívót, és részt vehet a többi bizottsági és a közgyűlési értekezleteken is –, az tájékozódni és tájékoztatni sem tud, civil érdekeket képviselni pedig szintén nem ugyanezen okból.

A Szekszárdi Civil Kerekasztal működése egyszerűen illegitim. Sőt nem működik. A feladata az lenne, hogy összefogja a város civil szervezeteit (Nem ötöt-hatot!) annak érdekében, hogy a közösen kialakított álláspontot a városvezetés előtt képviselni tudja, de ezt nem teszi - fogalmaz a képviselő.

Fotó: az egyik civil szervezet, a Szekszárdi Junior Stars Facebook oldala