Nagy az élet ezen a tavaszon a Hőgyészi Székely Kör háza táján: szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. Hiszen amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, április végén adták át és avatták a Hőgyészi Székely Házat, nyitották meg a benne lévő állandó kiállításaikat és ünnepelték civil szervezetük 25 éves fennállását. Ezt megelőzően, már április elején is nagy volt a sürgés - forgás a Húsvétoló címet viselő műsoros esttel és a batyus bállal.

Legutóbbi rendezvényük óta még el sem telt egy hónap és most ismét ünnepelnek: a Bokréta Néptánccsoport megalakulásának 25. évfordulóját. Az ünnep mindig öröm, és a megosztott öröm az igazi öröm.

Kedves Bokrétások! Elmesélem mit is jelent nekünk, kívülállóknak, nézőknek tánccsoportotok 25. évfordulója! Nem csak egy számot, egy időfaktort, a fennállásotok - működésetek életkorát, hanem valami egészen mást is: gyönyörű, édes gyümölcsét, annak a kitartó hagyományápolásnak, melynek nem szabhat gátat a hétköznapok nehézsége, küzdelme, táncpróbák verejtékes fáradtsága, néha konfliktusa, mely emberi kapcsolataink természetes velejárója.

- írja Máté Szabolcs, Hőgyész polgármestere.

Kiemeli, hogy szerinte a nehézségeken való túllendülés a fő feladat, majd az, hogy tovább menjenek a számukra kitűzött hagyományőrző úton, bármilyen széttáncolt a cipő, bármennyire szorít néha a csizma.

Rámutat, hogy a Hőgyészi Székely Körnek mindez sikerült. Bizonyítja ezt számtalan rendezvényen való fergeteges, székely virtussal megáldott előadás, mikor a nézőknek gyakran nehéz ülve maradni, mert szívük szerint táncra perdülnénk velük. Mikor nem számít más csak a ritmus, aminek ugyanúgy adták át magukat egykoron székely nagy-, déd-, ükszülők és ősök, akik aztán a teret és időt átszelő táncnak köszönhetően újra és újra itt vannak velünk.

Fotó: Máté Szabolcs Facebook oldala