Most még Oroszország nem háborúzik Ukrajnával szemben, ez még különleges hadművelet vagy különleges akció, vagyis zsoldosokat vet be az orosz fél

– fogalmazott Schmidt a cikk szerint.

 A történész ezzel gyakorlatilag szóról szóra visszamondta az orosz propaganda tételmondatát: Oroszországban továbbra is tilos háborúnak nevezni az ukrajnai inváziót, kizárólag különleges katonai műveletként lehet jellemezni.

Schmidt ráadásul téved, vagy nem mond igazat, amikor arról beszél, hogy csak és kizárólag zsoldosok harcolnak az orosz oldalon Ukrajnában, hiszen Moszkva már jó ideje hív be tartalékos katonákat, ráadásul már a háború elején is mozgósították a hivatásos és szerződéses állományt is.

Mindenhez hozzá kell tenni: az idei Győzelem Nap-i beszédében Vlagyimir Putyin, orosz elnök is utalt arra, hogy hazája háborút vív. Igaz, ez a hivatalos megnevezésen nem változtat: továbbra is büntetendő háborúnak neveznie a háborút.

 Még nem indult be az orosz hadi gépezet, a több millió katonával, azok még várnak

– folytatta Schmidt.

Szerinte Putyin akkor vethet majd be több millió katonát, „hogy ha kiszélesedik a konfliktus, akkor neki legyen érintetlenül meg az orosz hadereje”. Szerinte ez egy olyan erős haderő, amivel Ukrajna nem fog elbírni, még akkor sem, ha a NATO támogatni fogja.

Az orosz fegyveres erők papíron 1,1 milliós kerete a valóságban azonban soha nem volt teljesen feltöltve, a háború előtt is összesen körülbelül 800 ezer emberrel lehetett csak számolni.
 Azt a nyugati hozzáállást nem tudom követni, hogy egyrészről kiröhögjük az oroszokat, mert képtelenek elérni bármit Ukrajnában, másrészt pedig rettegünk tőlük, hogy meg se állnak Berlinig. Valahol érzek itt egy pici ellentmondást ebben

– tette hozzá Schmidt Mária.

Fotó: Wikimedia Commons