A nyár beköszöntével Veszprém vármegyében is szokás szerint elszaporodnak a nyári viharok és ezzel együtt az általuk okozott károk is. A frisshirek.hu kiváncsi volt, a megyében mely területek a leginkább érintettek, illetve milyen károkra és hogyan érdemes felkészülniük az itt élőknek. Kérdéseinkre a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Csondor Henrietta válaszolt.

„Viharkárok tekintetében az egész vármegye térsége érintett. Fakidőlések leginkább Pápa térségében, nagyobb viharok esetén letört faágak miatti kármentesítés a Bakony magasabb pontjain, Zirc, Csesznek térségében fordulnak elő leginkább. Az alacsonyabban fekvő településeken pedig rendszerint vízkárokat okoznak a heves esőzések, az extrém erejű szél a megye szinte minden pontján okozott már károkat a tetőkben, rongált már meg hirdetőtáblákat, közlekedési lámpákat, ledfalat. A Somogy megyeihez hasonló jégkár az elmúlt években elkerülte a megyét.”

A szóvivő azt is kiemelte, hogy május és szeptember között bármikor előfordulhatnak villámlással járó zivatarok, ezeket elkerülni nem lehet, viszont egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a baleseteket.

Az alábbi összegyűjtött tanácsok rendkívül hasznosak lehetnek vihar esetén!

  • A villámok jellemzően a kiemelkedő, magas pontokba csapnak be, ezért villámláskor kerüljük a kilátókat, magányos fákat, villanyoszlopokat.
  • Ha villámlik, az esernyőt felejtsük el, mert az ilyenkor villámhárítóként működik. Hasznosabb egy esőkabát zivatar esetén. Hasznos segítség lehet egy zárható nejlonzacskó is; a telefonunkat, papírjainkat tegyük be a zacskóba, hogy ne ázzanak el.
  • Ha erdőben ér bennünket a vihar, ahol elég nehéz elkerülni a fákat, arra kell figyelni, hogy ne támaszkodjunk a fa törzsének. Keressünk egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre vagyunk a fák törzsétől és ott vészeljük át a vihar legerősebb perceit.
  • Ha villámlik és strandolunk, jöjjünk ki mindenféleképpen a tóból, medencéből és menjünk be egy közeli épületbe.
  • Ha kerékpározás közben keveredünk viharba, álljunk meg, fektessük le a biciklit és menjünk tőle néhány méterrel távolabb.
  • Autóban, tömegközlekedésen biztonságban vagyunk, arra kell figyelni, hogy vihar közben a fém alkatrészeket ne fogjuk meg.
  • Villámláskor egy épületben vagyunk a legnagyobb biztonságban, viszont ne érintsük meg a fém tárgyakat, csöveket, radiátorokat, elektromos kütyüket. Kerüljük a vizesblokkokat is, villámlás alatt ne fürödjünk, zuhanyozzunk, vagy mossunk kezet.
  • Érdemes kihúzni az elektromos gépeket is a konnektorból, mert ha villám csap az épületbe, vagy a közelébe, a konnektorba csatlakoztatott eszközök jó eséllyel tönkre fognak menni. Ajánlott egy villanyszerelővel a villanyóránál túlfeszültség elleni védelmet kiépíteni. Ha nem akarunk erre pénzt áldozni, akkor vehetünk helyette túlfeszültség ellen védő elosztót is.
  • Nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alá menekülni, autóval leparkolni, vagy éppen ott táborozni, mert a lezuhanó ágak balesetet okozhatnak, és a villámcsapás veszélye is itt a legnagyobb.
  • Miután az intenzív zivatarokhoz orkán erejű szélroham is társulhat, a mozdítható bútorokat el kell pakolni, a szél ugyanis képes akár a trambulint is felkapni és megröptetni.
  • A leszakadt elektromos vezetéket pedig megközelíteni is életveszélyes!
  • Ha pedig baj van, azonnal tárcsázni kell a 112-t!

A fenti rendkívül hasznos tanácsok mellett Csondor Henrietta szóvivő asszony mindenki figyelmébe ajánlja a katasztrófavédelem telefonos alkalmazását is, mely valamennyi operációs rendszerre elérhető. A VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) időben jelez a várható vihar, vagy nagy mennyiségű csapadék esetén.

Fotó: illusztráció / freepik