A zsinagógák mindenhol a közösség adományaiból épültek. A kontinensen így Magyarországon is évszázadok óta jelenlévő zsidóság amúgy is viszontagságos fejlődése a holokauszttal megtört, Európa szerte több száz kicsi vagy éppen nagy zsinagóga, imaház tűnt el vagy vált gazdátlanná. Németországban vagy Ausztriában a nácik jórészt lerombolták a zsinagógákat, de Kelet-Európában sok épület túlélte a vészkorszakot. Számos alig sérült épületet azonban lebontottak a kommunista időkben, így volt ez Magyarországon is - közölte Heisler András.


A rendszerváltozást követően a zsinagógák mint építészeti emlékek megőrzése előtérbe került - mondta a korábbi elnök.


Heisler András több zsinagóga rekonstrukciójának folyamatát felidézve hangsúlyozta, meggyőződése, hogy Európa egyik legszebb zsinagógája, a szegedi belül is megfog újulni. Azt, hogy ennek mikor jön el az ideje, nem lehet tudni, erre azonban mind a műemléki koncepcióval, mind a fenntartás, a turisztikai hasznosítás terveivel fel kell készülni.


Kozma József (MSZP), a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke hangsúlyozta, Szeged büszke zsidó kultúrájára és örökségére. Az Új Zsinagóga a város egyik legfontosabb helye, Szeged történelméről, művészetéről, kultúrájáról az épület nélkül nem lehet beszélni.


A zsidóság Szeged városiasodásában, fejlődésében fontos szerepet játszott. A közösség első zsinagógáját az 19. század első éveiben építette, 1843-ra egy újabbat emeltek, s majd ahogy az is szűkösnek bizonyult, egy új, nagy templomot terveztek. A legjobbat és a legszebbet akarták létrehozni, és felépítették Magyarország második, Európa negyedik legnagyobb zsinagógáját - mondta Kozma József.


A szegedi új zsinagóga Löw Immánuel rabbi iránymutatásával, Baumhorn Lipót tervei alapján 1903-ban készült el. A monumentális, 48,5 méter magas épület eklektikus, mór-szecessziós stílusú. Kupolája kívülről barokk stílusjegyeket idéz, belül az orgona feletti bordás kiképzés a gótikát, a karzattartó oszlopok a román stílust példázzák.


A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja. A kupoladob 24 oszlopa a nap 24 óráját, fölötte kék alapon a csipkebokor virágai a hitet jelképezik. Középütt a csillagos ég, a Dávid csillaggal, körülötte a nap kivilágítható sugarai koronázzák meg az égboltot. Az üvegkupola és valamennyi ólomüveg ablak Roth Miksa alkotása.


A gazdagon díszített oltárfal fölötti boltíven a Szeresd felebarátodat mint tenmagadat - és közbeékelve ennek héber megfelelője - idézet olvasható. Löw Immánuel munkássága nyomán annak idején ez volt az első magyar nyelvű felirat zsidó templomban. A szegedi Új Zsinagóga volt az első, ahol először hangzott el magyarul prédikáció, és itt kísérte először orgonaszó az istentiszteletet - áll az MTI beszámolójában.

Fotó: Szegedi Zsidó Hitközség honlapja