A város a hivatalos honlapján számolt be arról, hogy sorrendben a 15. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztiválra készül partnereivel a ZOFI Rendezvényszervező Kft.

A cél – ahogy az elmúlt 14 esztendőben – idén is a 16. század hadművészetének és hétköznapjainak megélhető, minden részletében történelmi hűségre törekvő bemutatása, és persze az ismert kerettörténet felelevenítése, tisztelgés a hősök emléke előtt.

A tizenöt éves háborúban, amikor Tata négybástyás vára török kézen volt, komoly akadályt jelentett a dunántúli keresztény hadmozdulatok útjában. Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány az ostromhoz szükséges csapatok hiányában, meglepetésszerű támadásra szánta el magát, amelynek főszereplője egy akkoriban új fegyver, a kapupetárda (patara) volt. A németalföldi háborúk során kifejlesztett eszköz első magyarországi alkalmazása 1597. május 23-án a tatai vár kapujánál történt meg, a bemutatkozás pedig sikert hozott az ostromlóknak.

A Patara Fesztivál kiemelt partnere

  • a Kuny Domokos Múzeum,
  • a Tatabányai Múzeum,
  • a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár
  • és Tata Város Önkormányzata.
15 éve ugyanaz a stabil mag, elsősorban családtagok és barátok dolgoznak együtt, akik évről-évre képesek megújulni. Ehhez Tata városa minden lehetőségével segítséget nyújt, s idén – a központi támogatások hiányában – még több külső szponzor is hozzájárul az esemény létrejöttéhez

– hangsúlyozta a programot beharangozó sajtótájékoztatón Zombori Mihály, a ZOFI Rendezvényszervező Kft. vezetője, az esemény főszervezője.

Ugyanitt, az Esterházy-kastélyban Michl József polgármester külön köszönetet mondott a szervezőknek azért, amiért hangsúlyt fektetnek a fiatalok történelmi, helytörténeti ismereteinek bővítésére a Deák-Patarán.

A május 26-án, pénteken esedékes Deák-Patarára idén rekordszámú jelentkezőt várnak, több mint 1100 diák vesz majd részt a 20 állomásos élő történelemórán.

A Tatai Patara programkínálata 2023-ban sem okoz csalódást. A háttérben a korhű ruhákba öltözött hagyományőrökkel és haditechnikai eszközökkel autentikus csatajelenetekre, múltidéző kiállításokra, katonazenekari fesztiválra, lovas bemutatókra, török kávékóstoltatásra, hastáncosokra és néptáncosokra, vásári forgatagra, tűzzsonglőrök mutatványaira, valamint történelmi színi előadásokra is számíthatnak a helyszínen az érdeklődők.

A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár 14. alkalommal lesz részese a programnak, 50 haditechnikai eszközt fognak bemutatni,

a fesztiválon a légierő és a szárazföldi erők jelentős része képviselteti magát, s a különleges erők is bemutatkoznak.

A szombati nap egyik kiemelt eseménye lesz a 14 órakor kezdődő Regionális Katonazenekari Fesztivál a Kossuth téren, ahol négy helyőrségi zenekar szórakoztatja majd a közönséget.

A tatai fesztiválon második alkalommal vesz részt a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviselete, amely kultúrtörténeti vetélkedőt szervez.

Ugyancsak izgalmas élményeket ígér a látogatóknak a Magyar Falu, amely ebben az esztendőben is az Esterházy-kastély parkjában kap helyet. Kínálatában megelevenednek a korabeli élet mindennapjainak mesterségei, többek között a fazekasság, a kosárfonás, a fafaragás, az üvegfestés, de a faműves műhely mellett lesz egy ispotály is, ahol a csatákban szerzett sérülésekre kínálnak gyógyírt. Emellett kézműves foglalkoztatóval, valamint táncházzal várják az érdeklődőket, vasárnap pedig – tekintettel a gyermeknapra – számos programmal készülnek a gyerekeknek.

A fesztivál leginkább várt résztvevői, a hagyományőrök idén is szép számmal érkeznek a városba,

19 keresztény és 16 oszmán csapat összesen 435 hagyományőre lép színre, akik négy csatát imitálnak.

Az összecsapásokat a várudvaron lelátókról tekinthet meg a közönség, de LED- falak is várják majd az érdeklődőket.

A fesztiválra elővételben május 20-ig lehet jegyeket váltani, az esemény területére a 12 éven aluliak, szülői felügyelet mellett ingyenesen léphetnek be.

A fesztivál idején a jegyértékesítési pontokat a Magyary Zoltán Művelődési Központ előtt, a Tópart sétányon és a Hősök terén találhatjuk, az elővételben vásárolt jegyekkel történő beléptetés a művelődési központnál lesz. A jegyárak magukban foglalják a Kuny Domokos Múzeum és a Német Nemzetiségi Múzeum belépőjét is, így a megvásárolt jegyekkel a két múzeum díjmentesen látogatható a fesztivál idején.

A 15. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztivál pénteki programja ingyenesen látogatható.

Archív fotó: Facebook/Tatai Patara