A cikk Szijjártó Pétert idézi, aki a Ria Novosztyi szerint azt mondta:

az ukránok mellett magyarok is meghalnak… hiszen a Kárpátalján élő magyarokat szintén besorozzák az ukrán hadseregbe. Az utóbbi napokban felvételek jelentek meg arról, hogy esetenként ez milyen kemény módon zajlik.

Az orosz hírügynökség azonban nem hivatkozott semmilyen forrásra.

Szijjártó Péter nemrég az ENSZ-ben valóban bírálta az ukrán sorozásokat, de „kemény sorozásról” itt nem beszélt:

Az ukránok mellett magyarok is halnak meg ebben a háborúban. hiszen van egy magyar közösség Ukrajna nyugati részén, amelynek tagjait szintén besorozzák az ukrán hadseregbe és közülük nagyon sokan életüket vesztik ebben a háborúban... Magyarország és a magyar nép már nagy árat fizetett ebben a háborúban, függetlenül attól, hogy Magyarország és a magyar nép soha nem akarta ezt a háborút.

Az oroszbarát szereplők narratívájának fontos része, hogy a kárpátaljai magyarokat célzottan soroznák. A kormányzati kommunikációban azonban ez eddig nem jelent meg. Demkó Attila, biztonságpolitikai szakértő is cáfolta, hogy lenne ilyen gyakorlat:

Kérdéseket kapok a kényszersorozásokról Kárpátalján. Röviden: nem célzottan a magyarokra utaznak, hanem mindenkire. Cigány, ukrán, ruszin – mindenkit visznek, akit találnak.

Fotó: Wikimedi Commons