Az idei évben több mint 25 helyszínen 100-nál is több program várja májustól szeptemberig szinte valamennyi hétvégén a kultúrakedvelő közönséget.

A rendezvénysorozat valódi városi összefogással jött létre, melyhez a rendezvényt életre hívó szombathelyi önkormányzat, és annak fenntartásában működő szervezeteken túl,- évről évre egyre nagyobb számban csatlakoznak a lokálpatrióta, szombathelyi identitást és a helyi értékek képviseletét kiemelten fontosnak tartó civil-, gasztro-, sport-, turisztikai egyházi-, és egyéb művészeti ágakban tevékenykedő szervezetek, cégek. A rendezvények sokszínűségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a tavalyi évhez képest megduplázódott a résztvevők száma.

A cél, olyan kulturális és turisztikai vonzerővel bíró közösségi élmények létrehozása, melyek a város teljes közösségének szólnak: gyermekeknek, családoknak, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Lényeg, hogy együtt érezzék a város és a nyár lüktetését, érezzék Szombathelyt! – olvasható a Frisshírek.hu szerkesztőségébe eljuttatott közleményben.

A programsorozat idei nyitórendezvénye immáron megszokottan a Quadrille- Európai Táncfesztivál, melyhez május 19-én a város főterén Magyarországról kizárólagosan a szombathelyi diákok csatlakoznak szép számmal. A tánc a legnagyobb, egy időben előadott szinkrontánc kategóriában évekkel ezelőtt bekerült a Guiness Rekordok könyvébe is.

A veterán autók szerelmeseinek ajánljuk a május 20-án a Belvárosban megrendezésre kerülő Mercedes Oldtimer találkozót és felvonulást. Népszerű zenekarok frontembereivel készülnek a június 3-4-én tartandó EgySZál Feszt – akusztikus minifesztiválra a Zsinagóga udvarban, ahol Lovasi András, Pásztor Anna, Bérczesi Róbert, Felefánt, Müller Péter Sziámi „egyszál gitáros” előadásait hallhatja a közönség.

Június 9-10-én Helló nyár! néven kétnapos nyárindító fesztivállal lobban be a nyár a Történelmi Témaparkban, olyan neves fellépőkkel, mint a Bikini, a Republic, az Animal Cannibals, a Bon Bon, vagy például a helyi kötődésű Mokka zenekar.

Június 16-18-án kerül megrendezésre a Szervusztok, pajtikák! – csepűrágók világtalálkozója, szabadtéri láncfesztivál. A program a magyarországi Nemzetközi Színházi Olimpia része, ahol vásári kesztyűsbáb és marionett előadások, bábos mesemondók, újcirkuszi és animációs produkciók, óriásbábos és gólyalábas menetszínházak, változatos és különleges bábtechnikával megvalósított szólójátékok, pantomimelőadások várják nemcsak a legkisebbeket, hanem minden érdeklődőt 0-99 éves korig.

Június 16-17-én az elmaradhatatlan Bloomsday- kortárs művészeti fesztivál veszi kezdetét, hogy emlékezzék James Joyce Ulysses című művére, egy kis ír kultúrát juttatva a város kulturális vérkeringésébe.

A tavaly nagy sikerrel zajlott Legerősebb Tűzoltók nemzetközi versenye idén június 23-án visszatér a szombathelyi Főtérre, melynek keretében öt ország mintegy 100 hivatásos, önkéntes tűzoltója méri össze erejét a rendkívüli próbatételen.

Június 23-24-én a Csónakázótónál az év leghosszabb napját ünnepeljük a Szentiván-éji vigasságok szabadtéri rendezvénnyel.

Visszatérnek a megszokott események is, új tartalommal: július 2-8. között 23. alkalommal várja a jazz szerelmeseit az improvizatív zenei tábor a Lamantin Jazz Fesztivál keretei között, melynek helyszíne idén is a Weöres Sándor Színház lesz.

A Nyitott városháza sorozat keretein belül 4 alkalommal különleges hangulatú teraszkoncerteken élvezhetjük a kellemes nyári estéket.

Fotó: szombathely.hu