Öt vidéki és egy budapesti kórház összesen 334 ágyának sorsáról rendelkezik a szakápolási rendszer átalakításával összefüggésben az a Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt és most társadalmi vitára bocsátott rendelettervezet, szúrta ki a 24.hu a kormány honlapján.

Ez az intézkedés alapjaiban változtatja meg az ápolásra-gondozásra szorulók ellátását azzal, hogy a kórházak helyett ezeket a betegeket a szociális ellátórendszerre bízza.

Az ellenzék által csak “lex megdöglesz”-nek nevezett jogszabály-csomagot azóta el is fogadta az Országgyűlés, most már csak a részletszabályok derültek ki. 

Ez a tartós ápolásra-gondozásra szorulók ellátását érinti, akik nem igényelnek kórházi szintű ellátást, mégis az ápolási osztályokon (köznapi néven elfekvőkön) vannak. A kórházaktól a szakápolási központokhoz kerülnek ezek az ágyak, a személyzet és a betegek is, elvileg júliustól, ez a legújabb céldátum. 

A friss rendelettervezet szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által fenntartott hét kórházból az ellátottak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeibe kerülnének. Pintér hat átadó/befogadó intézményt jelölt ki, ágyszámokkal.

Így Oroszlányból 70, a Szent János Kórházból 100 ágy kerülne át egy-egy közeli szociális intézményhez. Nagyobb távolság, hogy a dombóvári kórházból 39 ágy Pincehelyre, Szombathelyről 40 Celldömölkre, Nyíregyházáról 60 Vásárosnaménybe, Karcagról 25 ágy Kunhegyesre kerül.

Fotó: Péterfy Kórház weboldala