A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint nagyjából háromszázezer bevonható munkaválló van Magyarországon, akiket képzéssel vagy átképzéssel aktivizálni tudnának, és csak akkor vesznek fel külföldi vendégmunkásokat, ha magyar munkaerővel már nem tölthetőek be a helyek. A vállalatok visszajelzései alapján azonban a jelentkezők sokszor a betanított munkára is alkalmatlanok – írja a Népszava.

A munkaerőhiány kezelésére a magyar kormány enyhített a külföldről érkezők munkavállalási feltételein, ez pedig a statisztikákon is látszik. Nagyjából huszonhatezer munkaválló érkezett Ukrajnából, Romániából és Szlovákiából nyolc- és nyolcezer, míg Kínából nagyjából ötezren – ismerteti a KSH adatait a Telex.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezetei Szövetség alelnöke szerint a válallatok a vendégmunkásokat helyezik előtérbe a magyar munkavállalókkal szemben, mert a magyarok könnyebben váltanak munkahelyet. Valamint azt látja, hogy hosszú távon jóval kevesebb emberre lesz szükség a robotizáció miatt, így a külföldi vendégmunkásokat ideiglenesen alkalmazzák, amíg a magyar munkavállalókat átképzik az új technológiák használatára, szemlézte a 168ora.hu.

A magyarországi befektetések száma és mennyisége igényli külföldi vendégmunkások bevonását is átmenetileg, ha nincs magyar munkaerő - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Komáromban a hónap elején, írta meg a frisshirek.hu.

Az államtitkár megfogalmazása szerint

NEM KÉRDÉSES, HOGY A BERUHÁZÁSOK SZÁMÁNAK BŐVÜLÉSÉVEL SZÜKSÉG VAN A KÜLFÖLDI MUNKAERŐRE.

Fotó: pexels.com