2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Egyelőre nem hirdettek győztest a török választáson, de Erdoğan nagyon magabiztos volt

frisshirek.hu, 2023. május 15. - 08:30
Egyelőre nem hirdettek győztest a török választáson, de Erdoğan nagyon magabiztos volt

A szavazatokat még számolták a vasárnap tartott török elnök- és parlamenti választásokon, amikor helyi idő szerint éjjel kettő után Recep Tayyip Erdoğan Ankarában beszédet tartott az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) székháza előtt összegyűlt híveinek - írta meg a Guardian cikke alapján a Telex.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A brit lap szerint a török elnök olyan energikus volt, mint a kampány alatt eddig alig, és összegyűlt hívei számára még azt is kijelentette, hogy szerinte

már az első fordulóban 50 százalék fölött végez.

Erdoğan fő vetélytársa, a hat párt által támogatott Kemal Kılıçdaroğlu a jelenlegi elnököt követően tartotta meg beszédét, amelyben kiemelte:

minden hazugsága és támadása ellenére Erdoğan nem kapta meg a kívánt eredményt. A választást nem az erkélyen nyerik meg

- utalt ezzel arra, hogy ellenfele az erkélyen tartotta meg éjszakai beszédét. Tegnap éjjel még Kılıçdaroğlu hangsúlyozta azt is, hogy a második fordulóban biztosan megnyerik a választást. A török legfelsőbb választási bizottság elnöke éjjel arról számolt be, hogy

a szavazatok 91,93 százalékát összeszámolása után Erdoğan 49,49 százalékkal vezet, míg vetélytársa Kemal Kılıçdaroğlu 44,79 százalékon áll.

Akkor azonban még több millió szavazat hátra volt a számolásból. Nem hivatalos részeredményeket adott közre korábban az Anadolu állami hírügynökség és az Anka hírügynökség is ahol szintén Erdoğan vezetését látták, az ellenzék ezeket a híradásokat azonban vitatta, szerintük az ő jelöltjük állt nyerésre.

Valaki a konyhában van, mi az erkélyen vagyunk

- kezdte idézett beszédét Erdoğan, aki szintén üzent vetélytársának, aki a konyhában is forgatott kampányvideót, amellyel azt akarta bemutatva, hogy közel van az emberek hétköznapjaihoz. Erdoğan beszédében magabiztos volt, szerinte toronymagasan vezetnek, igaz, "a nemzet akaratának" nap fényre derülésére még várni kell.

A Telex idéz egy másik brit lapot, a BBC-t, amely szerint Erdoğan úgy sejti, az első fordulót nem nyeri meg 50 százalékkal, de lát esély a végső győzelemre.

Mi mindig is őszinték voltunk a nemzetünkkel szemben, tudjuk, hogy ma messze vezetünk a választásokon, azonban várjuk, hogy a pontos eredmények is megérkezzenek

- nyilatkozta a jelenlegi török elnök. Vetélytársa arra buzdította az ellenzéki tisztviselőket, hogy kísérjék figyelemmel az urnák mozgását országszerte, és felszólította a legfelsőbb választási tanácsot, hogy a nagyvárosok eredményeiről is számoljanak be.

Ma éjjel nem fogunk aludni. Figyelmeztetem a legfelsőbb választási tanácsot, hogy a városokból származó adatokat kell közölniük

- jelentette ki Kılıçdaroğlu, aki az al-Dzsazíra beszámolója szerint az éjszaka egy másik rövid sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Erdoğan "blokkolja Törökország akaratát", mert tábora rengeteg kifogást emelt egyes szavazóurnák eredményeivel szemben, volt, hogy valamelyiket 6-szor, sőt 11-szer támadtak meg. A kifogások azonban nem fogják megállítani a szavazatok megszámlálását - tette hozzá.

A kiemelt kép forrása: MTI / EPA / Necati Savas