A polgárőrök 2022-ben 10 millió szolgálati órát áldoztak szabadidejükből más emberek biztonságára - jelentette ki a szövetség közleménye szerint Túrós András, az OPSZ elnöke a szervezet szombaton, Budapesten tartott küldöttgyűlésén.

A rendezvényen, amelyen megjelent az országos rendőrfőkapitány és a katasztrófavédelem műveleti főigazgató-helyettese is, a küldöttek elfogadták az OPSZ idei költségvetését, a 2022-es évről szóló beszámolókat, valamint módosították az alapszabály egyes részeit.

A tavalyi sikeres programok közül az OPSZ elnöke kiemelte a megerősített határvédelmi szolgálatot; ezt a kormány tavalyi felkérése alapján az ország déli határán teljesítette 20 ezer polgárőr, akik 15 ezer határsértő és 17 embercsempész elfogásában működtek közre.

A közlemény szerint Túrós András hangsúlyozta, a 66 ezres létszámú Polgárőrség egységes és gyorsan alkalmazkodik, bizonyíték erre a koronavírus-járvány alatti karitatív munka és az ukrán menekültekről való gondoskodás. Ezért is született meg az idei év kiemelt programja, a "Gondoskodó Polgárőrség" éve. Emellett idén is kiemelkedő lesz a polgárőrök kül- és közterületi bűnmegelőző jelenléte.

Arra is kitértek, hogy az elismerések átadásakor Életmentő Érdemérmet vehetett át Plavecz János polgárőr, aki egy héttel ezelőtt kimentett a Zagyvából és újraélesztett egy 12 éves fiút - írta meg az MTI.

Illusztrációs fotó: Facebook/OPSZ