Ez volt az első növekedés 12 egymást követő hónap csökkenés után. Az áprilisi emelkedés ellenére az index 31,2 ponttal (19,7 százalékkal) állt alacsonyabban tavaly áprilishoz képest. Az átfogó mutató áprilisi emelkedését a cukorárindex meredek emelkedése, valamint a húsárindex emelkedése okozta, miközben a gabona-, tejtermék- és a növényi olajárindexek tovább csökkentek.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A FAO gabonaárindexe áprilisban átlagosan 136,1 pont volt, ami 2,4 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb a márciusinál, és 33,5 ponttal (19,8 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbi értéknél. Az összes főbb gabona világpiaci árának csökkenése felülmúlta a rizs árának növekedését. A nemzetközi búzaárak áprilisban 2,3 százalékkal csökkentek havi szinten és ezzel 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre kerültek. A növényiolaj-árindex áprilisban átlagosan 130,0 pont volt, ami 1,8 pontos (1,3 százalékos) csökkenés márciushoz képest, ez az ötödik egymást követő havi visszaesés. Az árindex hosszabb ideje tartó csökkenése a pálmaolaj stabil világpiaci árát, valamint a szója-, repce- és napraforgóolaj-jegyzések csökkenésének együttes hatását tükrözte.

 A tejtermékek árindexe áprilisban átlagosan 124,6 pont volt, 2,2 ponttal (1,7 százalékkal) alacsonyabb a márciusinál és 22,1 ponttal (15,1 százalékkal) a tavaly áprilisinál.

 Ebben szerepet játszott, hogy áprilisban már tizedik egymást követő hónapban csökkent a tejporok nemzetközi ára, és esett a sajt ára is.

A FAO összegzése szerint a múlt hónapban stagnált a vaj világpiaci ára. A FAO húsárindexe áprilisban átlagosan 114,5 pont volt, 1,5 ponttal (1,3 százalékkal) magasabb, mint márciusban, és 7,4 ponttal (6,1 százalékkal) alacsonyabb a tavaly áprilisinál. Áprilisban a sertéshús nemzetközi árai emelkedtek a legnagyobb mértékben és kilenc hónapos folyamatos csökkenés után nőtt a baromfihús világpiaci ára is. A FAO áprilisi cukorárindexe 2011 októbere óta a legmagasabb, átlagosan 149,4 pont volt, ez 22,4 ponttal (17,6 százalékkal) magasabb márciushoz képest, egyben a harmadik egymást követő havi emelkedés. A drágulást segítette az indiai és kínai termeléssel kapcsolatos előrejelzések rontása, továbbá az esőzések miatt a brazil termés betakarításának elhúzódása. Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.

Fotó: Wikimedia Commons