2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 10o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Elvesztette a sajtópert a lombkoronasétányról elhíresült polgármester

frisshirek.hu, 2023. május 12. - 19:30
Elvesztette a sajtópert a lombkoronasétányról elhíresült polgármester

Elvesztette Filemon Mihály, Nyírmártonfalva polgármestere azt a sajtóhelyreigazítási pert, amelyet az Átlátszó tényfeltáró portál ellen indított az országos botrány kavaró lombkoronasétány ügyében – jelentette a tárgyalás helyszínéről tudósítónk. A Fővárosi Törvényszéken tartott tárgyaláson a bírónő mindenben az alperes Átlátszónak adott igazat, az ítélet nem jogerős.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Filemon Mihály el sem jött, ügyvédje megtiltotta, hogy hang-és képfelvétel készüljön róla. Furcsa körülmények között kezdődött az sajtó-helyreigazítási per, melyet a fa nélküli lombkoronasétányról elhíresült nyírmártonfalvai polgármester indított az Átlátszó ellen, tudósított a tárgyalásról a hang.hu.

A polgármestert a pénteki tárgyaláson a feltűnést szintén kerülni próbáló S. Péter Márton képviselte, aki nem csak helyreigazítást és a perköltségek megfizetését várta el az Átlátszó szerkesztőségétől, de azt is, hogy bocsánatot kérjenek védencétől – bár egy sajtóperben ilyen gesztusra senki sem kötelezhető.

A felperes igyekezett megtévesztésnek beállítani a történetet, hiszen Filemon uniós pénzt használ volna fel a beruházásra, a beruházást saját költségen előfinanszírozta, a sétányra megítélt uniós támogatás összege nem is érkezett meg az Átlátszó cikkének közléséig. Az ügyvéd azzal is érvelt, hogy védence az uniós pályázat 2017-es beadása idején még nem volt közszereplő, mert csak 2019-ben választották meg polgármesterré. Így szerinte az Átlátszó közszereplőként nem kérheti őt számon a beruházás ügyében, mert azt még magánszemélyként indította. Az utolsó, szerinte meghatározó érv pedig az volt, hogy a cikk 50 méter hosszú sétányról írt, miközben a valóságban ez a sétány 80 méteres. 

Az ítéletet hozó bírónő, Uzsoky Ágnes hangsúlyozta,

hogyha valaki már egy megítélt uniós támogatás tudatában fog bele egy ilyen beruházásba, joggal számolhat azzal, hogy meg is kapja a pénzt, így nincs relevanciája annak, hogy mikor fizetik ki az összeget. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közszereplői státusz nem váltogatható kabátként, és mivel Filemon Mihály polgármester, szélesebb körben kell tűrnie a sajtó akár téves állításait is, mintha magánszemély lenne. A bírónő szerint az sem elvárható, hogy egy újság nyomozati tevékenységet folytasson, a hiteles munkához elég, ha bizonyítékokkal tudja megalapozni állításait, és a tőle telhető gondossággal jár el a munkájában.

Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala