A rendőrség légirendészeti feladatai igen sokrétűek. Készültségi szolgálatot látnak el 24 órában, megerősítik a déli határszakasz védelmét, támogatják a közbiztonsági, közlekedés- és vízirendészeti ellenőrzéseket, légirendészeti kontrollt végeznek, részt vesznek eltűnt személyek kutatásában, tömegrendezvényeket biztosítanak, kiemelt vezetőket szállítanak bel- és külföldön, katasztrófahelyzetben is helytállnak életmentésben, valamint együttműködnek a társszervekkel

A helikopterpilóták feladatellátásához megfelelő képzettséget és gyakorlatot kell szerezni. Ezt a célt szolgálja a szolgálat helikoptervezetőinek éves kiképzési, továbbképzési terve, amely alapján évente két-két elméleti és gyakorlati szakmai összevonást tartanak.

E képzéseken a helikoptervezetők az oktatók felügyeletével kötelező ellenőrzéseket hajtanak végre, amelyeket évente kell ismételniük. Ez elengedhetetlen feltétele a szakszolgálati tevékenységnek. Ilyen feladatok a légtérrepülés, vészhelyzeti eljárások gyakorlása, műszer-légtérrepülés, valamint a navigációs képesség ellenőrzése útvonalon.

Jártasságfenntartó repüléseket is végeznek, mint például a kötelék-, a külső súllyal végrehajtott, illetve a nagy kiterjedésű vízfelület feletti repülés, továbbá az éjjellátó berendezéssel történő éjszakai repülés – olvasható a Magyar Rendőrség Facebook oldalán.

Fotó: Facebook / Magyar Rendőrség