Talán emlékszik a kedves olvasó, hogy a Frisshírek.hu már korábban is beszámolt arról, hogy a járókelők megijedtek a tó körül tanyázó vadállattól.

Az állatok befogása több szempontból is problémás, főként mert a vadászati szabályok nem értelmezhetők lakott területen. A Csónakázó-tó és az oladi városrész is az Aranypatak Vadásztársasághoz tartozik.

A jelenlegi helyzet különlegességét az adja, hogy a panaszokban szereplő vaddisznók nem vadászterületről kiváltott, hanem már belterületen megtelepedett vadak. A joggyakorlat aktuális problémáival foglalkozó polgári Jog című folyóirat 2O2O/9-10. száma, amelyben Barta Judit „a vadászható állat általokozott kárral és a vadkárral kapcsolatos néhány aktuális jogkérdés” című tanulmányában a belterületen megtelepedett vadak által okozott károkkérdéskörének problematikájára vonatkozóan az alábbiakat írja:

,,A belterületen megtelepedett vad által okozott kár nemcsak a kiváltás hiánya miatt nem terhelhető egyik vadászatra jogosultra sem, hanem azért sem, mert nincs meg a felelősségtelepítés elméleti alapja: vadászati jogért cserébe kártérítési felelősség. A vadászatra jogosult nem gyakorol a belterületen megtelepedett vadak tekintetében vadászati jogot, élőhelyük vadászterületen kívül eső terület, nem folytathat velük vadgazdálkodást, így nem is szabályozhatja állományukat, nem szerepelnek az éves üzemtervben, nincs kilövési kvóta rájuk és nem származik semmilyen előny belőlük.

Összességében, a belterületen megtelepedett vadak által okozott kárért egyetlen vadászatra jogosultat sem lehet felelősségre vonni, mert ennek sem a jogdogmatikai alapja, sem a tényállásbeli feltételei nem állnak fenn."

A probléma természetesen túlmutat a kártérítés körén, hiszen a jelenleg hatályos jogi szabályozás nem rendelkezik arról sem, hogy kinek a feladata ezeknek az állatoknak a befogása, valamint azok későbbi sorsáról való rendelkezése. Tekintettel a jelenleg hatályos, nem egyértelmű (adott esetben hiányos) jogi szabályozásra, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022, február 8. napján kelt levelében megkereste az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkárát, hogy adjon tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a vadászterületnek nem minősülő területen élő vadak, köztük a belterületivadászható állatok által okozott kár megtérítésével, az állatok befogásával és későbbi sorsáról való rendelkezéssel kapcsolatban mely állami szervhez fordulhatunk a probléma megoldása érdekében. Az Agrárminisztériumtól Önkormányzatunk semmilyen választ nem kapott – áll az önkormányzattól szerkesztőségünkbe küldött tájékoztatóban.

Szombathely belterületén vaddisznókat 2021-ben még csak 4 alkalommal, 2022-ben már 10 alkalommal láttak. Idén pedig ez a szám már május elejére elérte a 9-t.

Az önkormányzat kérésére a rendőrkapitányság engedélyezte a vadásztársaságnak a vadak kilövését. Eddig összesen 15 vaddisznót lőttek ki a város területén, a szabályok szigorú betartása mellett. Teljesült szerződések során eddig kifizetésre került bruttó összeg: 2.430.695 Ft volt, ami a város költségvetéséből került kiegyenlítésre.

Idén további 8 állati kilövésével bízta meg a vadásztársaságot a város vezetése, ami várhatóan 1,5 millió forinttal fogja megterhelni a város költségvetését.

Az önkormányzat és a hatóságok arra kérik a lakókat, hogy segítsék a vadak beköltözésének megelőzését azzal, hogy kertjüket gondozottan, szemetüket megfelelő módon tárolják.

Fotó: Pixabay.com