Miskolc város napja alkalmából tart egész napos – sőt az újraindított Miskolci Hétnek köszönhetően egyhetes – programsorozatot az önkormányzat. A hagyományokhoz híven a programsorozat ünnepi közgyűléssel kezdődött a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol átadták a városi díjakat, elismeréseket. Az eseményen először Veres Pál, Miskolc polgármestere mondott köszöntőt, aki felidézte a város történetét, miközben a miskolciak mindenkori összefogását méltatta.

– A mi történelmünk nem könnyű, vidám mese. Miskolc évszázadait könnyel telt szemek, görnyedt hátak, inas, megfeszült izmok, kérges tenyerek és ráncos kézfejek alakították. Nálunk a megadásra emelt karok helyett munkára lendült a kéz, együtt, egymással dobbant a szív, és olykor bús, néha keserű, de mindig tiszta és szelíd bölcsességgel telt elmék építették, és ha kell, építik újra meg újra a várost – mondta.

A városvezető úgy fogalmazott, „Miskolc tudja, mit jelent nem feladni, mit jelent felállni, leporolni magunkat, és csak azért is menni tovább. Miskolc tudja, mert megtanulta, mert megtapasztalta számtalanszor már története során. És Miskolc tudja azt is, hogy mi a közös akarat, hogy miből fakad az az erő, amely egyedüliként képes megtartani, megőrizni, és ha kell, tovább lendíteni, a legnehezebb pillanatokban tovább taszigálni egy várost, egy közösséget" – jelentette ki

Veres Pál kijelentette, a város és lakói pontosan tudják, milyen az, ha összeomlik a nehézipar, ha bezárnak a bányák, ha háborúság, békétlenség gyötri a világot, és ha értelmetlen és felfoghatatlan pusztulásba taszítanak is ordas eszmék.

– Miskolc tudja, mit jelent, ha egész közösségek pusztulnak, olyanok, akik építették, a vállukon tartották és cipelték ezt a várost. Miskolc tudja, milyen, ha egy gazdasági válság, vagy egy világjárvány ront ránk teljes erejével. Miskolc tudja, hogy minden ellenére maradnunk kell. Itt, otthon – vélekedett a polgármester.

Az ünnepség egyébként a szokásoknak megfelelően még a beszédeket követően azzal vette kezdetét, hogy Miskolc vezetése lerótta kegyeletét a város korábbi polgármestereinek – Gálffy Imre és Szentpáli István, Halmay Béla, Honti Béla és Tóth Dezső, Horváth Lajos, Horváth Lajos, Soltész Nagy Kálmán és Marjalaki Kiss Lajos és Kriza Ákos – sírjainál

Napközben pedig változatos, színes programok várták és várják egészen estig a városlakókat a belvárosban. A programsorozat pedig egészen jövőh hét végéig folytatódik. A Miskolci Hétről korábban a frisshirek.hu itt írt, a programokról egészen részletesen itt olvashat.

Miskolc város ünnepét minden év május 11-én tartják. A városi közgyűlés 1993-ban döntött úgy, hogy május 11. lesz Miskolc ünnepe, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adott a városnak címeres kiváltságlevelet Ferenc József magyar király. A városi ünnepet a rendszerváltás után 1993 óta tartják meg, melynek során a város több pontján is zajlanak különböző rendezvények.

Elismerések Miskolc napja alkalmából - 2023

Miskolc város díszpolgára cím: Lehoczki László, Dr. Bod Péter Ákos
Pro Urbe kitüntető cím: Németh Éva, Drozsnyik István, Petránné Képes Gizella
Gálffy Ignác életmű-díj: Járási Mónika Ágnes
Herman Ottó tudományos díj: Prof. Dr. Kundrák János
Szemere Bertalan közéleti díj: Észak-Keleti Átjáró Egyesület
Szabó Lőrinc irodalmi díj: Bazsányi Sándor
Kondor Béla képzőművészeti díj: Radics Márta
Reményi Ede zenei díj: Nemeskéri László
Déryné színházi díj: Varga Andrea
Miskolc Város Építészeti Alkotói díj: Szél Norbert
Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díj: Dr. Strassburger Gyula
Benkő Sámuel díj: Dr. Kántor Valéria, Menyhért Istvánné
Pedagógiai díj: Janotyik Dóra, Mester András, Madarasiné Kiss Ágnes
„Miskolc Város Turizmusáért” díj: Miskolci Állatkert
„Az év sportolója” díj: Tóth Anna, Kékesi Márton, Diósgyőri Vívó Egyesület
„Miskolc Város Sportjáért” díj: Szűcs István
„A Civilek Támogatásáért” díj: Sélley Andrea
„Az Év Civil Szervezete” díj: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége
Pro Minoritate díj: Görögkatolikus Roma Szakkollégium
Nívódíj: ZENITA – Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány, Bartha Nándor és Békési Richárd, Miskolci Szimfonikus Zenekar Ütő Szólama, ClaXoTon Quartet, Tudós-Konkoly Andrea, Horváth János, Egressy Béni Zeneiskola
Az Egyetemért – A Városért díj: Prof. Dr. Szűcs Péter
Dr. Szentpáli István Kamarai díj: Kalmár László.

Fotó: minap.hu