A több napos eseménysorozatot a rendezők a közös éneklés és a találkozások igazi ünnepének szánják, amellyel egyrészt a magyarországi és Kárpát-medencei magyar kórusoknak, másrészt a kóruszene iránt érdeklődőknek teremtenek egyedülálló közösségi zenei élményt – közölte a veszprem.hu.

A programot bejelentő sajtótájékoztató moderátora Müller Mihály, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke volt, aki ráhangolódva a közelgő eseményre elmondta:

a Dalvölgy a veszprémi kórusok életének idei legfontosabb eseménye, amelyre nem csak hazánkban, de Európából is felfigyelhetnek.

Formán Bence, a Veszprém Város Vegyeskara Egyesület elnökhelyettese felidézte: az elmúlt időszak rendesen megtépázta a kulturális életet, így a kórusokat is. Lentről kellett tehát nagyot ugrani, s a szóban forgó rendezvény bizonyítja, a szervezők mindent megtettek, hogy az ugrás sikeres legyen.

Brányi Mária alpolgármester kifejtette:

a város rendkívül gazdag, ami a zenei programokat illeti, hiszen mélyen gyökerezik a zenei hagyomány. Több mint száz éve létezik zeneiskola, ami szintén sokat tesz hozzá a város zenei múltjához.

Brányi kiemelte: külön érzelmi és szellemi többlet, hogy a rendezvény egybeesik a nemzeti összetartozás napjával.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 EKF programigazgatója kiemelte, hogy a pályázat megírásánál is fontos volt a zene, s a győzelem után egy évvel a város elnyerte az UNESCO Zene Városa címet is.

Egy cél a sok közül, hogy minél többen énekeljenek vagy éppen játszanak hangszeren 2030-ra. Bízik abban, hogy a Dalvölgy hagyományteremtő lesz.

Vikman Pál zenei referens hangsúlyozta, hogy sok szempontból gyümölcsöző a közelgő rendezvény, például a kórusoknak bővül majd a repertoárjuk, hiszen új művek születnek kifejezetten erre a fesztiválra.

Kodály Zoltánt idézte, miszerint a zene nem csak zenére tanít. Aki egyszer belekerül a zene körforgásába, sosem akar majd kikerülni belőle.

Főző Zsolt, a Hangjáték projektmenedzsere a karnagyi kurzusokról beszélt, mivel két napon keresztül arra is számíthatnak az érdeklődők.

A kezdeményezés célja a kórusvezetőket segíteni, inspirálni, ami természetesen a kórusok fejlődését is szolgálja. Főző elmondta; régi terv, hogy a kórusokat támogassák, ilyen módon pedig be is következik.

Végül a Dalvölgy szervezője, a Veszprém Város Vegyeskara Egyesületének elnöke szólalt fel. Elsőként a rendezvény ötletéről mesélt, mely egy „szeretetteljes irigységből” indult, ugyanis Tallinban már Dalmező néven ismert volt a kezdeményezés. Többezren összejönnek énekelni, a közönség pedig egy mezőn hallgatja mindezt. Erdélyi Ágnesnek régóta dédelgetett célja egy hasonló program megteremtése, s idén ehhez minden adott volt. A helyszín az ActiCity lesz.

Erdélyi június harmadikát emelte ki fő napnak, amikor az ország minden területéről érkeznek énekelni.

A részletes program ITT található.

Fotó: Dalvölgy Veszprém 2023 Facebook-oldala