Varga Ferenc a 2022-es országgyűlési választáson listáról, a Jobbik színeiben jutott be az Országgyűlésbe. Az akkori ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter kérésére ugyanis három roma származású politikus is befutó helyett kapott, egyikük volt Varga Ferenc. 

Varga még januárban azt írta: a jelenlegi helyzetben minden ellenzéki pártnak a valódi, Fideszen túli alternatíva megteremtéséért kellene dolgoznia, a Jobbikban ugyanakkor ennek a feladatnak az elvégzése a mai napig várat magára. Hozzátette, ő nem engedheti meg magának tovább, hogy velük együtt várjon a csodára, hiszen a választóktól kapott mandátumával élnie kell.

Ezért mától független képviselőként folytatom, munkámban az emberek érdekeit figyelembe véve, egy valós alternatíva megteremtésért dolgozva. A Jobbik frakciójának köszönöm az elmúlt hét hónapot! Kívánom, hogy ők is minél hamarabb lépjenek rá erre az útra

- fogalmazott, számolt be róla a frisshirek.hu.

A Demokratikus Koalíció idén márciusban közleményben jelentette be, hogy Varga Ferenccel is gazdagodik a szervezetük. Valamivel később ezt a politikus is megerősítette saját közösségi oldalán. Hosszú bejegyzésében Varga Ferenc ismertetette saját politikai életútját, és hogy megvallása szerint mi vezetett ahhoz, hogy végül a Demokratikus Koalíciót válassza, tudósított az újabb lépésről a frisshirek.hu.

Hivatalosan is a Demokratikus Koalíció tagjává vált Varga Ferenc országgyűlési képviselő és nemzetiségi önkormányzatokért felelős árnyékkormánybiztos. Bár Kövér László fideszes házelnök ugyan megakadályozhatja, hogy Varga Ferenc országgyűlési képviselőként hivatalosan is a DK-frakció tagja legyen, ez azonban semmin nem változtat. Egy DK-st soha nem a pozíció vagy a képviselői jogállás tesz politikai közösségünk tagjává, hanem feladatának elvállalása és elvégzése, írja a párt közleményében.
 
Varga Ferenc azt a feladatot kapta a DK-tól, hogy a remény hírnöke legyen a saját választókörzetében, a nemzetiségi önkormányzatok, valamint a roma felzárkóztatás területén, ezen felül pedig szoros együttműködésben dolgozzon a DK képviselőcsoportjával az Orbán-rendszer lebontásáért folytatott küzdelemben.
Fotó: Varga Ferenc Facebook-oldala