A fülemüle a világ egyik legszebb énekhangú madara. További különlegessége, hogy a hímek nem csak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek. Mivel ez a sűrű bokrosokban költő, jellegtelen, olajbarna színű, vöröses farkú madár a belvárosokban is megtelepszik, rengeteg ember találkozhat velük. Talán ezért választotta a Magyar Madártani Egyesület (MME) annak a programsorozatnak névádójául, amely most Székesfehérvárra, a Sóstóra is megérkezett. 

Aki csendes, laza kikapcsolódásra, könnyed estére vágyik, és szívesen megismerkedne olyan rokonlelkekkel, akik az átlagnál nyitottabbak a természetbeni sétára, azoknak Nagy Gábor szívből ajánlja a fejér vármegyei Fülemülék éjszakája programot. Az MME Fejér Vármegyei csoportjának önkéntese szerint, a május 10-én este 7 órakor kezdődő kiránduláson a séták közben beszélgetni fognak kicsit a madarakról, a Sóstóról, a sóstói változásokról. Ráadásul idén is velük tart az MME elnöke Bukor Zoltán, aki szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre. A szakemberek úgy látják, hogy egyre inkább benépesül a terület, egyre több állat érzi magáénak a Sóstót. Ahogy Nagy Gábor mondja

ez tényleg szívet melengető dolog, hogy itt a városban ez ilyen jól működik.

Tehát a Zöld tanyától elindulnak egy sétára, és a változatos élőhelyeken, a kisebb réteken, bokros területeken, erdősebb részen is áthaladnak - hangsúlyozza - tényleg csak így nagyon lassan, meg-megállva, hogyha találnak valahol egy éneklő madarat, akkor ott megállnak és meghallgatják az énekét. Most nem foglalkoznak a vízimadarakkal, mert ahogy a program neve is jelzi, az énekesmadarak az este főszereplői, azok hangjára fognak figyelni.

Elsősorban a bokros-erdős részen várható, hogy fülemülét fogunk hallani, mert az a költőhelyük.  Ezek a madarak előszeretettel énekelnek este, amikor már a többi madár nagyrészt lepihen, de a fülemüle valamiért ezt a szokást vette fel, akár egész éjjel is énekel

- magyarázza a frisshirel.hu-nak Nagy Gábor, aki szerint az is lehet ennek az oka, hogy ilyenkor nincs annyira konkurencia. Napközben is elég gyakran énekel, de erre a kismadárra az éjszaka dalolás a jellemző.

Azért is érdemes kihallgatni, mert sokak szerint a fülemüle éneke a legszebb az összes énekesmadár közül. Eléggé különleges, változatos, és nagyon erőteljes. Amikor párásabb a levegő, jobban is terjed a hang, ezért még hangosabbnak hallatszik, és tényleg sokszor csodálatos

- mondja egyre lelkesebben. Előző este kiment egy "próbajáratra", végigment ugyanazon az útvonalon majdnem ugyanabban az időben, ahol 10-én este fognak sétállni. Ahogy meséli, hallott sárgarigót, feketerigót, aztán találkozott őszapókkal is.

Ha szerencsénk van, akkor akár különféle harkályokat is láthatunk, halhatunk, esetleg, ha van a közelben bagolyfióka, akkor annak is lehet a  hangját hallani ilyenkor este, mert szólítgatják a szülőket: gyere már, hozzá valami ennivalót!

- véli Nagy Gábor, aki hozzáteszi: ennek a rendezvénynek nem titkolt célja, hogy egy kicsit odaszoktassák az embereket a Sóstóra, ahol nagyon sok látnivaló van. A mai világban pedig az, hogy valami ingyen van és még élvezni, szórakozni lehet, jól érezhetjük magunkat, egy olyan szempont, amit szintén figyelembe kell venni.

Sokan kocsival elmennek messzire, mindenféle drága rendezvényekre, miközben itt Fehérváron a Sóstón egy séta lehet, hogy sokkal többet jelentene az embereknek, hogyha át tudják adni magukat a természetnek, és  ennek az élménynek 

- érvel az MME Fejér Vármegyei csoportjának önkéntese. 

A programok kiírása szerint nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre elmenni a megadott időpontban. Azonban ha, nagyobb létszámú óvodai csoportok, iskolai osztályok vagy egész iskolák szeretnének madárdal vadászatra indulni, akkor javasolják az előzetes egyeztetést. Most még hűvösek lehetnek az éjszakák, ezért fontos a réteges öltözködés, a hirtelen érkező zápor ellen is védő ruházat vagy esernyő. Nyár elején már a szúnyogok is aktívak, ezért érdemes szúnyogriasztóval is felszerelkezni. Akinek van távcsöve, jó, ha elviszi, és a rendezvényen fotózni és videózni is lehet. 

Ízelítőül az MME youtube oldalán találhatunk olyan videót, amiben fülemüléket filmeztek le az MME tagjai a Margitszigeten. 

A fotó az MME videójából lett kivágva.