Zalaegerszeg azonnal összefogott! panziók, magánemberek ajánlották fel segítségüket a bajbajutottaknak, sőt az önkormányzat is pillanatok alatt, példaértékűen cselekedett. Csoportok alakultak, akik a károsultaknak szerettek volna ruhával, pénzzel, használati tárgyakkal segíteni, azonban nem tudták hová és merre juttassák el adományaikat.
A károsultak közül többen privát üzenetben jelezték, hogy egészen pontosan mire lenne szükségük, volt olyan is, aki saját számlaszámára kérte az utalást. A város vezetősége úgy gondolta, hogy érdemesebb egy kézben kezelni a befolyt összegeket és a történteket.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a mai napon a következő információkat közölte a megyeszékhely segíteni vágyó lakosságával:
"A mai napon folytattuk az egyeztetéseket Gecse Péter alpolgármesterrel, Páterdomb önkormányzati képviselőjével az érintett szervekkel, intézményekkel. Az új információkról az alábbiakban számolok be:
1. A Zala Megyei Kormányhivatal soron kívüli és azonnali ügyintézést biztosít azoknak az érintetteknek, akiknek megsemmisültek, vagy elvesztek a személyes okmányaik (személyi igazolvány, lakcímkártya, bármi egyéb hivatalos, a kormányablakban kiállítható dokumentum).
2. A Zalaegerszegi Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ munkatársai a Polgármesteri Hivatal Szociális és Igazgatási Osztályával együttműködve megkezdték az érintett családok helyzetének felmérését, annak érdekében, hogy lehetőségeink szerint minden segítséget meg tudjunk adni a károsultaknak.
3. A társasház közös képviselője a Biztos Pont Zala Társasházkezelő Bt. A társaság tájékoztatta a lakókat, hogy az épület, illetve az egyes lakások statikai átvizsgálása május 10-én, szerdán elkezdődik.
4. A törmelékek eltakarítását a mai napon megkezdték. A tetőn hatalmas mennyiségű törmelék van, melynek letakarításához csúszdát kell kiépíteni. Ez a következő órákban megtörténik, a letakarítást követően pedig holnap lefóliázzák a tetőt, hogy eső esetén se legyen már több kár.
5. A Zala-Müllex Kft. a szükséges konténereket a lomok, a lakásokban használhatatlanná vált cikkek, valamint a tetőn lévő törmelékek összegyűjtéséhez a mai napon a helyszínre szállította, a konténereket a cég folyamatosan cseréli majd.
6. Ugyancsak a mai napon a villanyszerelő átvizsgálta a lépcsőházakat. Az áramszolgáltató EoN akkor tudja majd visszakapcsolni az áramot, ha újjáépül a tető és teljesen megszűnik a beázás veszély. Éppen ezért fontos, hogy a társasház közös képviseletét ellátó Biztos Pont Zala Társasházkezelő Bt. gyorsan intézkedett és megtette a kárbejelentést a Generali biztosító felé. Ezzel a kárügyintézési folyamat elindult, amihez szükség van még a tűzvizsgálati jegyzőkönyvre is. Amennyiben a biztosítás díja nem fedezi majd a helyreállítás költségét, akkor önkormányzatunk pénzügyi segítséget fog biztosítani a társasház részére.
7. Az érintett lakók közül egy házaspár kért önkormányzati elhelyezési segítséget, őket egy kollégiumi apartmanban szállásoltuk el. A többi lakó családon belül, vagy barátoknál oldotta meg az átmeneti elszállásolást. Amennyiben a későbbiekben szükség lesz még további önkormányzati segítségre is, úgy további kollégiumi apartmanokat tudunk rendelkezésre bocsájtani.
8. Megnyitottunk egy számlaszámot, ide lehet a tűzkárok enyhítéséhez kapcsolódóan adományokat felajánlani: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, 11749008-15432704-16020007 (közlemény rovatba kérjük beírni: Tűzkárosultak megsegítése).
9. A pénzadomány mellett sokan ajánlottak fel ruhákat, játékokat, tanszereket, tartós élelmiszereket, bútorokat, háztartási cikkeket is. Ma kialakítottunk egy adománypontot a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központban (Landorhegyi u. 21.), ahova hétfőtől péntekig 10-19 óra között, szombaton pedig 9-12 óra között lehet adományokat eljuttatni. Kifejezetten kérem, hogy csak jó minőségű felnőtt és gyermekruhákat, tartós élelmiszereket, tanszereket és játékokat adjanak le, DE nagyobb helyet foglaló tárgyakat (pl. hűtőgép, mosógép, bútorok) NE, ezeket egyrészt helyhiány miatt nem is tudjuk most befogadni, másrészt érdemes majd a visszaköltözéskor, már célzottan a támogatottakhoz eljuttatni. Emellett zajlik célzott, egy-egy adott családot segítő gyűjtés is, részben a Zalaegerszegi Adományközpontnál (https://www.facebook.com/groups/adomanyzeg), részben pedig az Adomány és Logisztikai Bázison (https://www.facebook.com/groups/989884071355050).
10. Az érintett Holub József utcai társasház 34 évvel ezelőtt, 1989-ben épült. Az akkori építési szabályzatokban még nem volt előírás a lánggátló sávok alkalmazása, manapság, az új építésű házaknál már elvárás, hogy minden szintnél kőzetgyapot sávot kell rakni a tűz terjedésének megakadályozására. Sajnos régen erre még nem figyeltek oda, így a tűz gyorsan tudott felkúszni a külső homlokzaton, az egybefüggő szigetelésen. Számos társasházi közösség azt is szabályozza, hogy lehet-e egyáltalán tárolni éghető anyagokat olyan helyeken, ahol terjedhet a tűz (pl. padlástér, pince, közlekedők). A régi épületekben nincsenek szakaszokat lezáró tűzálló ajtók sem, ahol pedig vannak, néhol nem csukják be. Bár a tűzvizsgálati jegyzőkönyvet még nem zárta le a katasztrófavédelem, a következő információkat lehet tudni: a tűz az egyik földszinti lakásban keletkezett. Egy elektromos rollert töltőre helyeztek, majd elmentek otthonról és csak az ágyban fekvő nagymama maradt otthon. Töltés közben az akkumulátor felforrósodott, majd kiégett. A nagymama ijedtségében egy pokrócot dobott az égő akkumulátorra, sajnos ezzel csak fokozta a tüzet, amely először a szobát lepte el, majd az ablakon kitörve felfelé haladt a homlokzaton, a tetőt elérve pedig azonnal belekapott a faoszlopokba. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk elektromos használati tárgyainkat töltőn, miközben nem tartózkodunk otthon"-írta.
A polgármester  közleményében többek között megköszönte a hivatalos szervek helyszínen végzett munkáját is.