A Tokajtól mintegy nyolc kilométerre fekvő településen lévő központ a természet- és madárvédelmet kívánja népszerűsíteni. A kiállítás a falu egykori zsinagógájának épületében egy időszaki kiállítással, egy foglalkoztató sarokkal és egy elsősorban gólyás mesedarabok előadására megálmodott bábszínházzal várja a látogatókat. A kiállítás udvarán egy madárvédelmi berendezéseket bemutató tanösvény, az épület mögött pedig egy fából faragott gólyafigurákkal játszható sakktáblát helyeztek el - írták.


A Gólyavédelmi Központ madárvédelmi tanösvénye bármikor szabadon látogatható, kiállítása június közepéig pénteken és szombaton 10 és 16 óra között tekinthető meg. Hozzátették, nyáron várhatóan a hét több napján is nyitva lesz a központ, valamint csoportok részére előzetes bejelentkezés és egyeztetés alapján ettől eltérő időpontban is megtekinthető.


A tájékoztatás szerint Bodrogkeresztúr a "hazánkban szinte kizárólag településeken költő fehér gólyák számát tekintve az egyik legnépesebb községek egyike". Ebben az évben harminc pár fehér gólyával büszkélkedhet a falu, ahol a nemzetközi és hazai csökkenést mutató tendenciák ellenére emelkedik a madarak létszáma. Tavaly óta két párral bővült a helyi populáció.


A május hatodikán megnyílt Gólyavédelmi Központot Petrovics Zoltán helyi ornitológus kezdeményezésére alakította ki a Zöld Kör. A kiállítás installációját az Európai Unió Szlovákia-Magyarország Interreg Programja támogatta - közölték.

Fotó: MTI