A Momentum aktivistái országszerte matricákat ragasztottak a Fidesz helyi irodáira - erről írt lapunk, a Friss Hírek is. Így történt ez Szegeden is, a matrica arra utal, hogy a rendőrség brutálisan járt el a budapesti tüntető diákokkal szemben, erről is írtunk. Az eseményről hírt adott a Szeged Televízió is, a Facebook posztjuk alatt közel 500 hozzászólás született, azonban ennek is megvan az oka.

A matricázás egyik résztvevője, Halász Noémi, a Momentum szegedi alelnöke ma arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentős részük kamuprofil és trolltámadást szenvedett el a televízió posztja. Kigyűjtött néhány hozzászólást, ezekben közös a helyesírás teljes hiánya, a szövegértelmezés és összetett gondolatalkotás képességének teljes hiánya és hogy teljes keresztényi nyugalommal kívánják a halálukat vagy összeverésüket.

Az ellenzéki politikus kitért arra is, muszáj beszélni róluk, ugyanis azok a facebookozók, akik nem rendelkeznek az álhírek felismerésének képességével, könnyen elhiszik, hogy ezek a kamu kommentek valójában az igazságot mutatják. Úgy fogalmazott,  fideszes bértrollok propagandaüzenetei alapvetően öt célt szolgálnak:

  • a kormányzati, illetve pártüzenetek terjesztését és népszerűsítését,
  • az ellenzék támadását,
  • a figyelem elterelését a fontos témákról,
  • a társadalmi megosztottság mélyítését és
  • a megbízóknak nem tetsző vélemények elhallgattatását.

Egyes elemzések szerint a Fidesz-trollokat mind az öt cél érdekében be szokták vetni, méghozzá háromféle, általánosan elterjedt kommunikációs stratégia mentén:

  • vagy dezinformációs célú tartalmat gyártanak, blogposztokat, mémeket, videókat készítenek;
  • vagy megosztások tömegével erősítik fel a kormányzati média üzeneteit;
  • vagy személyesen támadják, provokálják a másként gondolkodókat.

Halász szerint olyan esetekben bukkannak fel tömegével ezek a trollok, amikor a kormány számára tényleg különösen kínos ügyekről van szó, olyan ügyekről, ami a Fidesz szavazóit is megoszthatja - épp ezért ugrik rá a jelenlegi tüntetések témájára a trollhadsereg.

A szegedi momentumos alelnök azt kérte, ne hagyjuk átverni magunkat, családon belül is beszéljünk arról, hogyan lehet felismerni az álhíreket és kamu profilokat, hogy minél kevesebben dőljenek be az ilyesminek.

Fotók: Halász Noémi Facebook oldala