Prigozsin és a Wagner martalócai 2014-ben a kelet ukrajnai háború idején kerültek be a fősodorba és a médiába, az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaság oroszbarát szeparatista erőket segítve. Wagnerék előszeretettel toboroznak börtönökből foglyokat és elítélteket a harcmezőre, úgynevezett feláldozhatókat. Prigozsin és bandája, hol titkosan, hol kérkedve, de a világban ahol két kalasnyikov elsült, ők ott voltak, lásd pl a harmadik világbeli polgárháborúkban, a szír és a líbiai harcokban, többnyire az orosz kormány által támogatott erők oldalán harcolva. 

A név

A csoport a nevét az egyik társalapító, Dmitrij Utkin álnevéről, a „Wagner”-ről kapta, állítólag Richard Wagner német zeneszerző után, akit Utkin a Harmadik Birodalom iránti szenvedélye miatt választott saját névnek. 

A régi/új konfliktus

A 2014-ben “önhatalmúlag” Kijevről levált keleti köztársaságok újra-, és visszahódításáért az oroszok 2022 februárjában nagy elánnal indítottak háborút; akkor, a világ katonai szakértőinek jelentős része villámháborút jósolt, és Kijev egy hónapon belüli kapitulálását. Nem így történt. Vesztességi adatokba és a háborús dezinformációba most ne menjünk bele, tény, hogy egy, egy városnál, megyehatárnál brutális állóháború alakult ki, ahol a felek horribilis ember és állomány veszteséget könyvelhetnek el. 

Bakhmut, footage shared by the 10th Mountain Assault Brigade. The city is burning, but still the Ukrainian Forces hold on to the western part of the city. pic.twitter.com/njwvX1bZrL

— NOELREPORTS ???????? ???????? (@NOELreports) May 4, 2023

Most az ukrán ellentámadás küszöbén, a tét nélküli Bahmutnál rekedt Wagner csoport vezetője elérkezettnek látta a pillanatot, hogy bele harapjon kenyéradója kezébe, azzal, hogy bejelentette, elhagyja Bahmutot. Miért is hajmeresztő hír ez Putyin számára? Mert ha a különféle adatokat lehámozzuk, összeadjuk, kivonjuk, akkor is a Wagnernek közel 30 ezer katonája van a térségben (egyes szakértők szerint majd’ ugyanennyit el is veszített). 

A reguláris hadsereg harcászati technikájától eltérően Prigozsin és fegyencei gerilláznak és azt még a nagy orosz taktikusok is beismerik, hogy Bahmutnál az ukrán hadsereg ellen, „egyelőre” ez a leghatékonyabb harcmodor. 

Pénteken Prigozsin, saját katonáinak vérbefagyott hullája mellett üzent a Kremlnek egy hátborzongató videóban, beszédét pedig közvetlenül Szergej Sojgu védelmi miniszterhez és az orosz fegyveres erők vezérkari főnökéhez intézte. A zsoldosvezér szerint a harcmezőről a lőszerek 70% hiányzik, és emberei haláláért a tesze-tosza orosz vezetést hibáztatja. 

Hol vannak már azok a qrva lövedékek?

Prigozsin a videóban azt állítja, ha katonáinak lenne egy megfelelő tüzérségi háttértámogatása, az összes veszteségeket ötödére lehetne csökkenteni. A Sojgu védelmi miniszterhez és Geraszimov vezérkari főnökhöz intézett videóüzenetben, gyakorlatilag Putyinnak üzen, ugyanis a fent említett magas rangú tisztek Prigozsin ellenlábasai az orosz elnök bizalmáért folytatott egyre élesebb belharcokban.
Putyin, Moszkva egyelőre nem reagált a heves vádakra, érzelmi kitörésre. 

Prigozsin viszont azt is elmondta, ha május 9-ig nem érkezik a Kreml támogatása, fogja magát, másnap elvonul Bahmut alól. Ezt a (le)lépést talán kicsit árnyalja a Kreml ellen elkövetett terrortámadás, ugyanis Prigozsin patrióta és Putyin fan lévén, saját maga ellen elkövetett merényletként aposztrofálja, és akár itt jöhet a: 

nu Págágyí Zelenskiy!