A királyt és hitvesét, Kamillát 2200 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg szombaton Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban.

Jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő.

A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázótemploma. Itt koronázták meg hetven éve, 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját, és 1066 karácsonyán a normann hódítót, I. Vilmost is.

II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.
Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

A szombati ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg.

A Buckingham-palota által ismertetett részletek szerint a koronázási ünnepségek első mozzanataként, szombat délelőtt a király és hitvese díszes menet (The King's Procession) élén a palotából a Westminster-apátságba hajtat.

A ceremónia után egy még nagyobb létszámú díszfelvonulást (The Coronation Procession) vezetve a királyi házaspár visszatér a Buckingham-palotába.
Ezután III. Károly és felesége, valamint a királyi család több tagja megjelenik a palota híres erkélyén és üdvözli a tiszteletükre összegyűlt tömeget.
Ez lesz III. Károly király első ceremoniális megjelenése uralkodóként a Buckingham-palota teraszán, amelyre a királyi család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki.
Itt köszöntötte csaknem nyolc évtizeddel ezelőtt, a II. világháború európai hadszínterein aratott szövetséges győzelem napján az ünneplő milliókat III. Károly nagyapja, VI. György király és Winston Churchill miniszterelnök.

A koronázás másnapján, vasárnap nagyszabású koncertet tartanak a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély parkjában.
A rendezvényen, amelyet a BBC brit közszolgálati médiatársaság rendez, állít színpadra és közvetít, mások mellett fellép a Take That, Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli, Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench.

A Take That eredeti tagjai közül Gary Barlow, Howard Donald és Mark Owen lép fel a vasárnapi megakoncerten, hírek szerint azonban Robbie Williams nem vállalta a szereplést.
A közönséget a BBC által szervezett országos sorshúzáson választották ki. A szerencsés nyertesek mindegyike két ingyenes jegyet kapott a windsori koronázási koncertre, amelyet így 20 ezren tekinthetnek meg a helyszínen.

A világhírű szupersztárok mellett fellépnek a zenei rendezvényen különböző szakmai és társadalmi közösségek amatőr zenei együttesei és kórusai is. A szereplők között lesznek mások mellett olyan kórusok, amelyeket Nagy-Britannia által befogadott menekültek alapítottak, de fellépnek a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), valamint a LMBTQ-közösség tagjaiból verbuválódott énekegyüttesek is.

A nagyszabású rendezvények központi elemei közé tartozik a Nagy Koronázási Ebédek (Coronation Big Lunches) nevű hatalmas össznépi utcabálsorozat, amelyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek szintén a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.

Hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, és ez a nap a Buckingham-palota ismertetése szerint a jótékonykodásé, a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenységeké lesz, The Big Help Out címmel.

III. Károly király életének 75. évében jár, és így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a legidősebb uralkodó, akit megkoronáznak.
Édesanyja hatalmas pompával kísért koronázási szertartása három órát tartott, a ceremóniára csaknem 9 ezren voltak hivatalosak.
Az udvar már korábban is jelezte, hogy III. Károly szombati koronázási ceremóniája rövidebb, külsőségeiben szerényebb lesz, és sokkal kevesebb meghívott vendég előtt tartják.


Péntekre lezajlottak a hét évtizede példátlan esemény utolsó előkészületei is, a résztvevők - köztük a több ezer fős katonai díszalakulatok - megtartották a végső főpróbákat.

Pénteken már több tízezren táboroztak a koronázási ceremónia fő helyszínein, köztük a Buckingham-palota és az Admiralitás között húzódó Mall sugárúton. Nekik délután váratlan élményben volt részük, amikor előzetes bejelentés nélkül megjelent körükben a király, valamint elsőszülött fia, Vilmos trónörökös és felesége, Katalin hercegnő, és hosszasan elbeszélgettek az út mentén táborozókkal.

A szombati koronázást szinte példátlan biztonsági készültség kíséri.

A Scotland Yard ismertetése szerint a koronázási hétvégén összesen csaknem 30 ezer, a koronázás napján több mint 11 500 rendőr lesz szolgálatban.
A londoni rendőrség közölte: London belvárosában arcfelismerő technológiát is alkalmazni kíván, és a figyelőlista olyanokra összpontosít, akiknek jelenléte a koronázás napján "aggályokat vetne fel a lakosság védelme szempontjából".

Közöttük vannak mindazok, akik ellen körözés vagy elfogatóparancs van érvényben.

A Scotland Yard "toleranciaküszöbe alacsony lesz bármiféle rendzavarással szemben" - fogalmaz figyelmeztetően a rendőrségi közlemény.

Úgy tűnik, Novák Katalin nagyon jó hangulatban érkezett meg Londonba. Az államfő azt is megmutatta, milyen előkelő ruhában indultak el a Buckingham-palotába."

Koronázás – indulás a Buckingham-palotába. Megérkeztünk Londonba, hogy Magyarországot képviseljük III. Károly király és Kamilla királyné koronázásán. Istvánnal indulunk az első hivatalos programra a Buckingham-palotába, ahol a királyi pár fogadja a meghívott államfőket

– olvasható a Facebook-posztjában.

Fotó: British Monarchy Facebook-oldala