A szervező Sugárkankalin Turisztikai Egyesület elnöke, Pásztor Ildikó az MTI-nek elmondta: ezek a kis nyugat-nógrádi települések nagyon büszkék az értékeikre, és szeretnék, ha minél többen ellátogatnának a térségbe, amely még 80 kilométerre sincs Budapesttől.

A helyiek akarata, a közösségek ereje tartja életben a „Tekerj a zöldbe az örökségeink útján zöldúton!” elnevezésű biciklitúrát, amelyet 16. alkalommal rendeznek meg a Börzsöny hegység lábánál, az Ipoly folyó völgyében található községekben

– tette hozzá.

A kulturális és turisztikai menedzser ismertette: a tíz települést tömörítő egyesület által szervezett, az aktív életformát népszerűsítő egész napos kerékpártúra résztvevői Nagyorosziból indulva Borsosberénybe kerekeznek, majd Horpácson, a Mikszáth-család sírjánál elevenítik fel Végh József helytörténész segítségével az író emlékét.

Ezt követően a 160 lelkes Pusztaberkin keresztül Érsekvadkertre érkeznek, ahol megtekintik a vármegye egyik legértékesebb néprajzi és helytörténi gyűjteményét.

Ebéd után Patak községből Dejtárig kerékpároznak, itt meglepetésprogrammal készülnek a helyiek. A következő állomás Ipolyvece, ahol az Ipoly-parti gáton, a madármegfigyelőnél a Magyar Madártani Egyesület alelnöke ad bepillantást a madarak élővilágába.

Drégelypalánkra érkezve a régi fahídon át az Ipoly folyón átkelve, a szlovákiai Ipolyhídvégre kerekezve egy lengyel katonai emlékfal megkoszorúzásával ér véget a program.

A túra tervezett hossza 42 kilométer, amely elsősorban alsóbbrendű aszfaltutakon, illetve burkolatlan földutakon, a természetben vezet.

Jelentkezni szombaton még a helyszínen is lehet, a regisztráltaknak a megállóknál étkezést és frissítőt biztosítanak a helyiek vendégszeretete jóvoltából.

Pásztor Ildikó hozzátette: a természeti, kulturális, történelmi és néprajzi örökségeket is bemutató kerékpártúra a Tekerj a zöldbe! túrasorozat része, amely a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében, az Aktív Magyarországért program támogatásával valósul meg.

Illusztrációs fotó: Facebook/Sugárkankalin Turisztikai Egyesület