Hazánkban a közutakon a sebességhatárok betartása sok helyen nem működik, tisztelet azon autóstársaknak, akik vagy mert már ráfáztak, vagy mert törvénytisztelők, de betartják a szabályt. Azt is mindenki tudja, hogy a rendőrségi traffipaxok mindig ráhagytak a sebességhatárokra: az eddigi gyakorlat szerint 100 km/h-s sebességhatár alatt 3 km/h volt a tolerancia, afelett pedig 3 százalék. A rendőrség most megerősítette a vezess.hu információit, miszerint május 1-től megszűnt ez a gyakorlat.

Vagyis az eddigi rendszer szerint 50-es korlátozásnál 53 km/h-s sebességnél még nem büntettek, 100-nál pedig 103-mal is lehetett menni bírság nélkül. Május 1-től azonban az 50 már tényleg 50-et jelent.

„A továbbiakban a sebességtúllépés jogsértés esetén a jogsértést feldolgozó ügykezelő rendszer a mért sebesség alapján állapítja meg a közigazgatási bírság összegét”

– válaszolta az autós portál kérdésére az ORFK.

Az eddigi ráhagyásokat a traffipaxok hibahatárának hívta a köznyelv, a törvény szerint ugyanakkor mostantól a hitelesített sebességmérő eszközöknél nem számolnak már ezzel. Elvileg, ha a helyszínen nem csípik el a gyorshajtót, ott továbbra is megúszhatja a bírságot, ugyanis 100 km/h alatt plusz 15 km/h-ig, míg 100 felett 20 km/h-ig nem az objektív felelősség elve szerint jár el a rendőrség. Vagyis autópályán például 150 km-es tempóval is elkerülhető a bírság saját autóval.

Magyarországon az előírt sebességhatár átlépését két módon szankcionálják: helyszíni vagy közigazgatási bírsággal. Előbbi érvényes a kisebb sebességhatár-átlépésekre, ezt alkalmazzák általában akkor, amikor megállításos sebesség-ellenőrzést végeznek, főként városon belül. A nagyobb sebességhatár-átlépéseknél (100 km/óra alatt+15 km/óra, 100 km/óra felett plusz 20 km/óra) közigazgatási bírságot szabnak ki az objektív felelősség elve alapján. Utóbbinál nem feltétlenül az autót vezető gyorshajtó fizet, mert a szabályozás az üzembentartót tartja felelősnek, így rá szabja ki a minimum 30, maximum 300 ezer forintos bírságot, foglalta össze a telex.hu.

Fotó: police.hu